Говорителката на ЦИК: Изискването за подписи при регистрация на партии и коалиции да отпадне

OFFNews 25 февруари 2023 в 16:49 2440 0

Снимка

Може би трябва да се промени Изборният кодекс така, че да не се изисква определен брой подписи при регистрацията на партии и коалиции за участие в избори. Това заяви зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева пред Дарик радио. Тя допълни, че от ЦИК не за първи път изразяват тази позиция.

Причината е, че почти винаги в тези 2 500 подписа има дублиране или неточности. ЦИК е изразявала становище, че изискването за подписи трябва да отпадне, но това е решение на законодателите, допълни Росица Матева.

Със сега действащия Изборен кодекс се предостави възможност на всички граждани да проверяват на страницата на ЦИК дали имената им фигурират в регистрирана подписка. Ако има злоупотреби, хората подават сигнали до ЦИК, а ние ги препращаме до Комисията за защита на личните данни, каза още Матева.

По темата с организацията и техническото обезпечаване на изборите, говорителят на ЦИК коментира, че комисията среща трудности със съхраняването на машините за гласуване. Те в момента се съхраняват в частен склад, държавата не може да намери помещение, обясни Матева. Нейното мнение е, че тази дейност – по съхраняване и техническо обезпечаване на машините трябва да се възложи на Министерския съвет.

В момента организационно-техническата подготовка е възложена на правителството и на местната власт. Единствено машинното гласуване като техническо обезпечаване е възложено на ЦИК. Има много технически дейности, които ЦИК извършва, за да обезпечи правилното съхранение на машините. Но това са дейности, които сме изразили становище, че не би трябвало да са предоставени на нас, уточни Матева. Ние нямаме възможност да намерим помещение, нямаме капацитет и служители да извършват такава дейност. Наемаме външни хора, защото основната работа на ЦИК е да организира процеса като дава методически указания как да се организира изборния процес към съответните избирателни комисия, но не и с техническото осигуряване, допълни зам.-председателят на избирателната комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!