Голямата тревога е инвазията в Украйна да прерасне в ядрена война, смята Румен Радев

OFFNews 12 април 2022 в 21:15 5126 6

Снимка Прессекретариат на президента Румен Радев

Българският президент определи като деликатен въпроса за това дали НАТО трябва да се намеси във военния конфликт.

На съвместен брифинг с португалския си колега Марселу Ребелу де Соуза при визитата си в Лисабон Радев заяви, че "вече имаме ясни изявления на генералния секретар на алианса, на президента Байдън и на други държавни ръководители, че намесата на НАТО в Украйна крие огромния риск от Трета световна война. Голямата тревога е тази война да не прерасне в ядрен конфликт".

По думите му трябва възможно най-скоро да се организира независимо разследване и всички виновни за избиването на цивилни в Украйна да бъдат наказани, предаде БТА. 

На въпрос за съмнения за евентуална употреба на химическо оръжие в Мариупол, Румен Радев припомни, че това е военно престъпление.

"Нашият призив е възможно най-скоро да се организира независимо международно разследване. Ние трябва да разберем истината и всички отговорни за тези варварски деяния трябва да бъдат наказани възможно най-скоро. Ако не го направим, тази война ще продължава. Колкото повече невинни цивилни жертви има, толкова по-трудно ще се установи мирът", каза още Радев.

Двама президенти се обединиха в съвместен призив войната да спре и да се търси начин старият континент да се справи със ситуацията на безпрецедентна военна инвазия. 

Той благодарни на Марселу Ребелу де Соуза за подкрепата на страната му за присъединяването на България към Организацията за икономическо развитие и сътрудничество и към Шенгенското пространство, както и за сътрудничеството им в областта на икономиката, образованието, науката и културата.

Относно готовността на Португалия да участва в укрепването на Източния фланг на НАТО с военен контингент стана ясно, че темата е била обсъждана на двустранната среща между двамата в Порто.

"Това е изключително важно, за да демонстрираме нашата решителност и нашето единство в отстояването на свободата, демокрацията и нашите ценности", отбеляза Радев.

"Споделихме нашата тревога от развитието на събитията и от братоубийствената и брутална война в Украйна. Нашият съвместен призив е тази война да спре колкото се може по-бързо и да търсим начин да връщаме мира", коментира още той.

В отговор на въпрос за европейската интеграция на Западните Балкани, президентът подчерта безусловната подкрепа на страната ни за Албания. "Република Северна Македония има нужда от още време, за да изпълни критериите за започване на преговори за членство в ЕС", заяви Радев.

Българският президент благодари на своя колега, че по време на Португалското председателство на Съвета на Европейския съюз беше разработен пакетът „1+5“, който се основава на изпълнението на ясните принципи, залегнали в Копенхагенските критерии за спазване на човешките права, изкореняване на езика на омразата, взаимно уважение съхраняване на българското културно-историческо наследство в РСМ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

75

6

230 млрд баксов

13.04 2022 в 07:57

Ядреният шантаж е основна част от стратегията на Путин.
Още по времето на СССР при среща м/у руски и американски висши офицери, руснаците са били инструктирани да внушават на своите колеги, че „там горе тия наште са малко луди и не се знае какво може да се очаква“.
Новото при Путин е че използва ядрения шантаж на ниво президент.

Но даже и използването на тактически ядрен заряд означава моментално да бъде изоставен от малкото му останали съюзници включително и Китай.

Освен това нито е толкова луд нито е толкова смел.
Вижте му двореца в стил мутренско рококо.
Комплексирано първеню.Страхливо бункерно старче.

Прекалено много се страхува за жалкия си животец а основната му цел е запазването на властта.
Всичко друго за него е второстепенно и е само за замазване очите на другарите, които все още му вярват.

10935

5

borisboris

13.04 2022 в 05:05

Без майтап? Да го оставят да си разиграва коня може би в такъв случай...

-85

4

Агент 001

13.04 2022 в 02:36

PrinceOfDarkness, малко е съмнително, защото откачалка, притисната до дувара е способна на всичко. Дано не се случи!

2073

2

Johnny B Goode

12.04 2022 в 22:06

"да демонстрираме нашата решителност и нашето единство в отстояването на свободата, демокрацията и нашите ценности"

Деба тези общи приказки деба, личи си школовката от соц времето.
Абе аланкоолу, с каските и жилетките дето го пращаш не може да се защити свободата и демокрацията. За ценностите да не говорим.

1037

1

PrinceOfDarkness

12.04 2022 в 21:48

Колкото и да е ненормален Путлер няма да натисне копчето защото знае,че ще бъде унищожен.
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша