Големи общини се разбързаха да продават имоти на закрити заседания

Георги Ангелов 15 юли 2020 в 17:15 9140 0

Общинските съвети на Варна, Пловдив и Смолян се разбързаха да продават имоти, да дават под наем и да правят промени в регулационни планове преди лятната ваканция, показа проверка на OFFNews. Почти всички останали общини в областни градове нямат обявени заседания до края на месеца.

Заседанията на съветите в Пловдив и Смолян ще бъдат закрити.

Заседанието на на общинския съвет във Варна се състоя в понеделник и вторник, а в дневния му ред имаше 118 решения за продажба и разпореждане с общинска собственост.

Днес представителите на Демократична България в община Варна излязоха с позиция срещу начина, по който е гласувал общинският съвет за продажба на общински имоти.

"С безпрецедентно гласуване на 19 решения за продажба на общинска собственост анблок, нещо, което не е правено в най-новата история на Варна след 1990 г., общината се отказва от десетки милиони евро", заяви съпредседателят на ДБ-Варна Васко Василев. Той обясни, че решенията са за разпродажба на десетки декари общинска земя - над 40 000 кв.м застроена площ.

Василев даде пример само с един от терените – 7 дка във "Възраждане", върху който може да се застроят 35 000 кв.м. За тях е обявена начална тръжна цена 2,5 млн. лв., което е в пъти под пазарната цена. Според него гласуването анблок е имало за цел да прикрие нелицеприятни факти, които биха излезли в дискусия точка по точка за всеки терен, какъвто би следвало да е подходът.

В дневния ред на Пловдивския общински съвет почти всички имотни решение са заложени една точка - "Изменение и допълнение на Годишната програма на Община Пловдив за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост за 2020 г". В дългия документ е заложена продажбата на 45 общински жилища и около 50 имота, сред които има земя.

В дневния ред на заседанието на смолянския общински съвет е планирана продажбата на 3 имота в селата Арда и Кремене и 6 имота за отдаване под наем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови