Гняв в Букурещ: ЕК объркала Румъния с България, имало доказателство

OFFNews 28 октомври 2019 в 18:04 43293 5

Парламентът в Букурещ

Снимка bg.wikipedia.org

Последните мониторингови доклади на Европейската комисия за Румъния и България предизвикаха силно недоволство в Букурещ, пише в."Сега".

"Европейската комисия обърка Румъния с България! Имаме доказателство", пише днес в заглавие вестник "Адевърул" ("Истина"). Той цитира възражения на гражданското движение Съюз за честна Румъния срещу препоръката на ЕК да бъде отменен за България Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП) и да бъде продължено прилагането му за Румъния.

Според Брюксел България е постигнала достатъчен напредък в борбата с корупцията на високо равнище и организираната престъпност, а Румъния е отбелязала регрес. "Президентът и румънското правителство би трябвало веднага да протестират, защото всички данни показват точно обратното", пише изданието. 

Съюзът за честна Румъния илюстрира твърдението си с две графики, които разкриват как ЕК изопачава показателите за независимостта на правосъдието. Според тях Румъния е 6 места по-напред от България в класацията на държавите от ЕС, а Хърватия е по-зле дори от България, въпреки че за нея бе направена препоръка от ЕК да влезе в Шенгенското пространство.

По 10-степенната скала България е на 4-а степен, като изпреварва само Словакия и Хърватия. Румъния надвишава 5-а степен, а средата в ЕС е 7-ма степен. Най-високата, 10-а степен, се достига само от Финландия. По-зле от Румъния са "шенгенските държави" Унгария, Полша, Латвия, Словения и Гърция.

Втората графика показва, че Румъния е напреднала най-много в съдебната реформа, в сравнение с всички новоприети държави. Проследено е развитието от 2008 г. до 2018 г. По този показател Румъния е лидер в Евросъюза, защото в диапазона от -2, където е Унгария, до +1,5, само тя се доближава до максималната стойност.

В България също има подобрение, но то е под 0,5. Изводът е, че в Румъния има рязък напредък, а не спад, както смята Комисията, а България е в застой и напредъкът й, отчетен от Брюксел, е нереален. 

Съюзът за местна Румъния обещава да огласи през близките дни и данни за борбата с корупцията в двете държави, за да покаже, че са оценени несправедливо от комисията на Жан-Клод Юнкер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3700

5

опетков

29.10 2019 в 01:09

Пълни глупости. Социалистическото им правителство и парламент се опитаха да прекарат закони, според които политиците им не могат да бъдат съдени за корупция. Това им изяде главата.

4015

4

Kaleia

28.10 2019 в 22:25

И при тях нещата не бяха много читави, някак много показани бяха всички атаки към политици във високите етажи на властта. А с атаката си срещу Кьовеши направо им лъсна истинската същност.

20699

2

Новак

28.10 2019 в 20:34

Няма смисъл румънците толкова да се пенявят - съвсем скоро ще стане ясно, че това беше някакъв предизборен подарък за Тиквун от Ишиаса - ей така на изпроводяк. Не знам дали някой има намерение да сваля мониторинг, но със сигурност няма читав европеец, който да вярва на българското правосъдие.

13214

1

XR4

28.10 2019 в 19:19

Мамалигите да не лаят много, защото не бях аз тоя който с процедурни ингилъци спъваше кака Лара за главпрокурор на ЕС.Това, че отпадането на мониторинга за нас е пълен ташак е ясно, ама и те не са китка.