Гешев е уверил премиера и шефа на ЦИК, че се прави всичко за честни избори

OFFNews 05 юли 2021 в 20:42 2802 0

Снимка БТА/Величко Иванов

Главният прокурор Иван Гешев проведе разговори със служебния министър-председател Стефан Янев и председателя на ЦИК Камелия Нейкова, съобщиха от прокуратурата. В рамките на проведените разговорите е обсъдена подготовката на изборите за Народно събрание, насрочени за 11.07.2021 г.

Вчера и днес служебният вътрешен министър Бойко Рашков и главният прокурор Иван Гешев влязоха в сблъсък и заради купуването на гласове. МВР-шефът обвини прокуратурата, че не обръща достатъчно внимание на производствата за търговия с вот и че откровено ги саботира. Според него прокурорите дори забранявали на полицейските говорители да изнасят информация за регистрираните престъпления.

"Главният прокурор потвърди ангажираността на прокуратурата за активно взаимодействие между всички отговорни институции за гарантиране провеждането на честни и прозрачни избори. "Българската прокуратура е предприела всички законови действия, според правомощията си, за осигуряване спазването на закона преди, по време и след изборния ден", е подчертал Иван Гешев.

"Главният прокурор Иван Гешев припомни, че във всички области на страната са създадени Областни междуведомствени звена, които осъществяват координация с цел противодействията на престъпленията против политическите права на гражданите на територията на съответния регион. На централно ниво функционира и Междуведомствено звено за взаимодействие между ПРБ и ДАНС, а към Върховна касационна прокуратура ще функционира и дежурно звено от прокурори и служители, което ще обобщава постъпващите сигнали за евентуални нарушения и престъпления, свързани с изборния процес", съобщават още от прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови