Ексклузивно България има своя олимпийски шампион, Ивет Горанова спечели титлата в Токио (снимки)

ГЕРБ ''видя'' подкрепа и пробута спорен закон за биоразнообразието

OFFNews Последна промяна на 05 юни 2020 в 15:56 3752 1

Снимка ГЕРБ

Ивелина Василева

Парламентът прие промени в Закона за биологичното разнообразие на първо четене. С него управляващите въвеждат “новия подход за управление на НАТУРА 2000” в България. Подходът предвижда и изграждането на още структури за управление на мрежата на регионално и национално ниво. Почти цялата власт по опазването се дава на министъра на околната среда и водите, който ще разработва Национална приоритетна рамка за действие за НАТУРА 2000.

В същото време експертизата на учените и природозащитните организации почти се изключва и не е ясно, дали техният глас ще бъде чут при управлението на защитените зони. Текстовете са подготвени от задържания бивш екоминистър Нено Димов и внесени от сегашния министър Емил Димитров-Ревизоро.

Председателят на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева каза, че и в Комисията по околна среда и водите са получени редица становища “като болшинството от тях подкрепят този подход и апелират към прецизиране на някои част и от текстовете”.

Справка в сайта на парламента показа, че от 11 постъпили становища за проектозакона едва 3 не съдържат критики - на министерството на екологията, което е вносител, на Националното сдружение на общините в Република България и на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Критични становища по законопроекта са внесени от едни от най-авторитетните научни организации в тази област, като Природонаучния музей към БАН и Лесотехническия университет, Института по биоразнообразие към БАН, звена към Софийския и Пловдивския аграрен университет и от неправителствените организации (Асоциацията на парковете, Българското дружество за защита на птиците, WWF-България и други) и дори БСК.

Вчера имаше протест с десетки противници на проекта и за случващето се на плажа Алепу. 

По време на дебатите в парламента критика имаше единствено от страна на БСП. „Главният проблем е административно-структурен – не може регионалните инспекции да подготвят, да планират, да управляват и да контролират в едно и също време. Това не е европейски подход и ще бъде отхвърлено от Европейската комисия. Органите по програмиране, по изпълнение и по контрол трябва да се позиционирани на различни места“, посочи Атанас Костадинов.

Подобна е позицията и на природазщитните организации и учените, те смятат, че "новият подход" противоречи на директивите на ЕС за биоразнообразието. 

„Докато говорим как Законът за биологичното разнообразие ще даде изцяло нов тласък на опазването на Натурата, се случва строителството на Алепу и закриването на РИОСВ за областите Перник и Кюстендил – две области с огромни територии, които попадат в Натура. Не може да се вменяват отговорности на институции, които ще липсват“, добави и Любомир Бонев (БСП)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3117

1

zuljin

25.06 2020 в 10:04

Такава противна мутра, като това на снимката, само в ГЕРБ може да вирее... Там са ги събирали с конкурс - Цеца, Цецо, Цвета, Барни, Мозъка, все хубавци!!!