ГЕРБ ще прави кабинет на малцинството с премиер Борисов

OFFNews 06 октомври 2014 в 14:39 39062 64

ГЕРБ, която е с най-висок резултат на изборите, но недостатъчен да сформира сама правителство, започва консултации с всички партии за съставянето на кабинет на малцинството.

Това съобщиха зам.-председателите на партията на брифинг след заседание на Изпълнителната комисия. Пресконференцията не беше уважена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Не приемаме да ни се извиват ръцете и кабинет без премиер Бойко Борисов, обяви зам.-председателят на партията Румяна Бъчварова.

Ръководството на партията уточни, че няма да търсят коалиция, а само подкрепа от другите сили в Народното събрание.

ГЕРБ ще търси подкрепата на над 120 депутати, защото всичко под 110 ще е рисково, коментира още Бъчварова.

Преговорите ще започнат от следващата партия с най-висок резултат - БСП, после ДПС и т.н.

Първоначално от ГЕРБ са искали да започнат преговорите в Реформаторите, но предвид техните изказвания в изборната нощ са се отказали, каза още Бъчварова.

Причината е, че Реформаторският блок е поставил условието кой ще бъде премиер. Когато дойде техният ред, тогава сме готови да чуем и техните условия, каза още Бъчварова.

"Тяхното поведение и условията, които поставят, са напълно неприемливи, защото си позволиха да обуславят нашето политическо решение кой да бъде премиер. Това не е приемливо от партия с резултат четири пъти по-малък от нашия", уточни тя. 

Зам.-председателят на ГЕРБ и кмет на Бургас Димитър Николов пък допълни, че ГЕРБ няма да позволи някой да извива ръцете на победителя и в противен случай заплаши с нов вот скоро. 

Няма да бягаме от отговорността за сформиране на кабинет, но също така не бихме участвали в управлението на всяка цена, обяви евродепутатът Томислав Дончев.

„Бихме участвали в разговори, ако има смисъл за създаване на коалиция „за”. Коалиция „против” би била пагубна за България”, допълни той. По думите му аритметиката няма да бъде водещата дисциплина в съставянето на правителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!