АБВ: Далеч сме от заявения дясноцентристки формат на управление (снимки)

Нели Чолашка 06 октомври 2014 в 12:17 4446 1

Снимка Сергей Антонов

АБВ коментират резултатите от изборите на 5 октомври

"Не могат да се правят тежки заключения за формата на бъдещата управляваща коалиция, защото не са ясни намеренията на партията-мандатоносител (ГЕРБ). Когато ги заявят ясно, ние сме готови да се включим в обсъждането на параметрите, но засега сме твърде далеч от заявения дясноцентристки формат."

Това обяви лидерът на АБВ Георги Първанов на брифинга след изборите, който партията реши да даде днес, когато има повече яснота за резултатите.

Тези избори бяха първите парламентарни избори за младата партия на Първанов. По предварителни данни коалицията около АБВ получава малко над бариерата от 4% и ще вкара около 11 депутати. Резултатът е с 50% по-добър от този на изборите за Европейски парламент.

Не мога да скрия удовлетворението, че още при първи опит ние имаме място в българския парламент, но не можем да сме въодушевени, защото потенциалът на АБВ е по-голям, уточни Първанов.

Първанов поздравил със СМС Бойко Борисов за победата вчера.

"Беше напрегнат ден, не сме се чули. Инициативата трябва да е на победителя. Ние няма да се самопредлагаме. Акцентирам на сериозните различия между нас", уточни лидерът на АБВ.

По думите му на първо време трябва да се намерят работещи решения за КТБ и за енергийната криза.

АБВ ще предложи сериозни реформи в правосъдието, сред които пряк избор на съдии.

Ще бъдат внесени и нови предложения за офшорните компании, различни от тези в закона на Делян Пеевски - без достъп до публични пари за офшорките, до медии, банки и др., уточни Ивайло Калфин.

Според Първанов и тези избори не се били честни: "Има много данни за мащабен процес на покупко-продажба на гласове от няколко партии, особена една, която сега много се хвали с разширено влияние сред ромския етнос (ДПС). Да видим какво са направили те за ромите и на какво точно се дължи този резултат".

Румен Петков представи конкретните резултатите по области.

В 17 района  коалицията около АБВ  е получила над 4%, отчете Петков. Той поздрави специално Росица Янакиева (кмет на Перник), защото в Перник -  АБВ е получила 9.5%. Следват я Враца - 7.16%, Плевен - 6.4%.

В чужбина АБВ има близо 2%, колкото имат някои от традиционните партии, каза още Петков.

43% от избирателите на АБВ са гласували преференциално.

Не дай Боже да отидем на нови парламентарни избори, това ще е катастрофа, каза в заключение Георги Първанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови