Орешарски: Искам честни избори, без значение от резултата

ОFFNews 01 февруари 2014 в 13:45 4521 11

Пламен Орешарски
Пламен Орешарски

„Организирането на избори е голямо изпитание, особено след последните четири години, когато се засилиха съмненията в обществото, че се правят не дотам честно. Макар да се организират от администрацията, отговорността за тях е на правителството и за нас ще бъде важно не какъв е резултатът, а хората да са убедени, че са участвали в честни избори”.

Това заяви премиерът Пламен Орешарски в интервю за радио К2. Той коментира, че макар изборният кодекс все още да не е готов, съществува принципно разбиране, че бюлетините ще бъдат изготвяни само в печатници с опит в отпечатването на ценни книжа и бланки под отчет като бандероли, билети, формуляри с фискална значимост.

„Голямо внимание ще обърнем върху контрола на този процес, за да се гарантира в максимална степен, че няма да се повторят инциденти като костинбродския”, подчерта премиерът.
По повод политиката на кабинета, Орешарски акцентира върху приемствеността: „През последните двадесетина години всички правителства започваха от нулата. Ние нямаме такава амбиция. Например, не прекратихме нито един договор, напротив – ускорихме разплащанията по вече сключените, и това ни донесе успех в края на годината, ако бъде отчетен сериозният ръст в усвояването на средствата от еврофондовете.”
Премиерът каза също, че въпреки добрите резултати края на миналата година, не е доволен от работата на двете приходни агенции. „Има огромни възможности и те не са разкрити. Тази година ще бъде ключова за тях, ще видя дали ще реализират големите ни амбиции”, посочи той.
Големият приоритет пред кабинета остава борбата с безработицата, но резултатите не могат да се очакват за една година, коментира министър-председателят. По думите му, тенденциите не могат да бъдат обърнати в толкова кратък срок заради съществуващата инерционност в икономиката.

Подобряването на бизнес климата той посочи като една от най-важните задачи, която ще спомогне и за реализирането на социалните политики. Част от стъпките са свързани с намаляването на свръхрегулациите, които освен че затрудняват бизнеса, не предотвратяват и негативните ефекти върху потребителите.
Премиерът се обяви също за промяна в нагласите, че всеки, който инвестира, е мошеник. „Той създава работни места и блага. Ако гледаме на него като на спекулант, ще останем винаги бедни”, смята министър-председателят. По този повод Пламен Орешарски коментира, че печалбата е нормален резултат от правенето на бизнес, но се обяви против свръхпечалбите, чиято тежест се понася от потребителите.
Министър-председателят Пламен Орешарски си пожела в края на мандата картината в България да е променена. „Няма да успеем да свършим всичко, но целта ни е да постигнем видими резултати и промяна на перспективата. Да заменим отчаянието с повече надежда. Забравете за месии и спасители. Всичко зависи от нас”, каза той.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!