ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС поискаха допълнителна военна помощ за Украйна

Кристина Минчева 26 септември 2023 в 12:33 2165 1

Пленарна зала

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Пленарна зала

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са внесли проект на решение за предоставяне на допълнителна военна помощ за Украйна, която се състои в доставка на неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р(К), в управление на Министeрството на отбраната, боеприпаси за автоматично стрелково оръжия с калибър 5.56х6.45 мм, с отпаднала необходимост за нуждите на Министерството на вътрешните работи. Сред вносителите са Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски, Ивайло Мирчев, Кирил Петков и Христо Гаджев.

В мотивите на проекторешението е посочено, че България ще предостави боеприпаси с дефекти, които могат да се използват от украинската армия. Страната ни няма нужния капацитет да ремонтира самостоятелно тези боеприпаси и тяхното използване от българската армия би създало сериозен риск за живота на българските военнослужещи.

За разлика от България, Украйна е декларирала, че има капацитета да вкара в употреба такива дефектни боеприпаси и те да послужат на украинската армия да се противопостави на руските обстрели на населени места, които водят до много цивилни жертви.

В мотивите се обяснява още, че в периода 15.09.2020г. - 2.07.2022г. в Министерство на отбраната е провеждана процедура с цел възлагане на поддръжка на зенитно-ракетен комплекс С-300, като за участие в процедурата е допуснат единствен кандидат - Концерн за вздушно-космическа отбрана „Алмаз-Антей".

В хода на процедурата от компанията са заявили, че нямат наличност и действащи производствени мощности за ремонт и производство на зенитно-управляеми ракети (ЗУР) от типа 5В55Р(К).

От компанията предлагат Министерство на отбраната да се обърне към Федералната служба за военно-техническо сътрудничество на Руската федерация за наличности от ЗУР от типа 5B55P(K) в техническа годност от резервите на руската армия, но този вариант очевидно е невъзможен след руската инвазия в Украйна.

Мотивите обясняват, че Министерство на вътрешните работи е придобивало голям брой боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56×45мм (т.нар. стандартен НАТО калибър). Към момента не малка част от тях се явяват излишни за структурите на МВР.
Самите боеприпаси имат и съответния експлоатационен срок на годност. След неговото изтичане обикновено се прибягва до унищожаване на боеприпасите, което изисква допълнителни финансови средства, тъй като се заплаща от бюджета.

От друга страна Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са получили военна помощ от подкрепящите Украйна държави и във вид на стрелково оръжие със стандартен НАТО калибър. Своевременното им предоставяне ще окаже съществена помощ на ВСУ в ежедневната защита на териториалната цялост на страната.

Също така, те ще могат да бъдат предоставени, заедно с изпълнението на Решението на Народното събрание от 21.07.2023г. за предоставяне на бронирана транспортна техника с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

26.09 2023 в 14:49

Това е стъпка в правилна посока, но много закъсняла. А съм убеден, че складовете на фуражките са пълни с ръждясала съвеЦка бойна техника...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика