ГЕРБ поиска от ''Възраждане'' подкрепа за ключови позиции в съдебната власт

Ружа Райчева 16 ноември 2022 в 13:02 1189 0

Среща между ГЕРБ и

Снимка OFFNews/Ружа Райчева

Среща между ГЕРБ и "Възраждане" в парламента

Пръв и основен приоритет на парламента, когато се говори за независима съдебна власт, трябва да бъде ангажиментът за попълване на парламентарните квоти в Конституционния съд и Висшия съдебен съвет (ВСС), както и стартиране на процедура по избор на главен инспектор към инспектората на ВСС. Ще инициирам до края на тази седмица внасянето на видовете процедури за попълването на парламентарните квоти в съответните органи.

Това заяви лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова по време на среща между ГЕРБ и "Възраждане" в Народното събрание за намиране общи точки във визията за дневния ред на парламента и обсъждането на възможностите за формиране на по-широки мнозинства по различни законодателни предложения.

Десислава Атанасова обяви, че трябва да се търсят мнозинства, без значение от коя парламентарна група идват. По думите ѝ решението за удължаването на бюджета ще засегне всички избиратели, независимо коя партия подкрепят. "Не очакваме, че популизмът няма да вземе връх в дебатите, затова хората в нашия екип са със сериозна експертиза", каза Атанасова.

"Възраждане" не даде директен отговор за инициативата на ГЕРБ и КС. Вместо това зам.-председателят на парламентарната група Петър Петров заяви, че макар партията му да не разполага с "изявени експерти" като тези в ГЕРБ, тя е в позиция да търси консенсус по различни законодателни предложения. 

"Ние направихме предложения за актуализация на бюджета в края на 47-ото Народно събрание. Тогава приехме и нашите, и вашите предложения. Можем да направим обосновано заключение, че приетите промени се отразиха положително върху засегнатите групи от българското общество", каза Петров. 

Според него това е добра база за търсене на по-широк парламентарен консенсус. Десислава Атанасова заяви, че за ГЕРБ са приоритетни и темите за правосъдна и антикорупционна реформа. 

Бившият енергиен министър Делян Добрев посочи, че сегашният вариант на Плана по възстановяване и устойчивост (ПВУ) нарушава приетото от 44-ото Народно събрание решение, според което Министерски съвет се задължава "да не допуска прекратяване или ограничаване на производствения капацитет" на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн. По-рано днес в пленарната зала се стигна до сблъсъци по темата между БСП и "Възраждане". 

Сблъсък в пленарната зала между "Възраждане" и БСП

Петър Петров подчерта, че "Възраждане" са категорично против затварянето на ТЕЦ-овете и че като цяло са против и целия ПВУ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови