ГЕРБ и РБ си размениха обвинения в лъжа заради Изборния кодекс

Симона Костадинова 21 април 2016 в 16:40 3038 2

Коалиционните партньори от ГЕРБ и РБ си размениха взаимно обвинения в лъжа. Повод за това станаха промените в Изборния кодекс и по-конкретно решението на партията на Борисов да не подкрепи собственото си предложение за създаване на избирателен район в чужбина.

Според зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов от РБ говорят едно в лични разговори, а друго пред медиите, защото реформаторите са били наясно, че районът чужбина ще отпадне. По думите му по време на разговорите вчера всички партии в управлението са се обединили около това да няма район в чужбина.

Реформаторите обаче отрекоха това твърдение. "Нашето мнение беше, че при всички случаи е добре да разделим възможността за гласуване между Азия, Европа и Америка. И защо не хората да си избират преференциално там кандидати, които да станат част от българското Народно събрание", каза Найден Зеленогорски от ДБГ.

Радан Кънев пък обясни, че причината за това ГЕРБ да се откажат от собственото си решение за избирателен район в чужбина трябва да се търси във "взаимоотношенията между ГЕРБ и ДПС. "Мисля, че казвам нещо изненадващо за реалностите в настоящия парламент", добави той. 

Минути по-късно Цветанов коментира пред журналисти, че поведението на РБ е изкуствен опит за разклащане на правителството.

"От разговорите, които водя с РБ, просто не мога да разбера кога са искрени и кога - не са. Пред вас говорят едно, а когато сме вътре и говорим по същество, говорят съвсем различно. За хубаво е, защото всички сте ги чули какво са казали, но когато бяхме вътре, говореха по един друг начин", каза Цветанов пред журналисти след края на днешното заседание.

По думите му това, което стана днес в зала, е "нормалното и демократичното", защото в духа на стабилността на държавата си направил консенсус.

Той каза още, че на ГЕРБ им е най-лесно да играят "хард, както някои искат да ни провокират да правим", но от партията на Борисов искали да има диалог и разумни компромиси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови