Гълъб Донев: Не бавим преговорите за ПВУ

Премиерът не знае дали отново ще оглави служебния кабинет

OFFNews 17 януари 2023 в 12:23 1834 0

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Гълъб Донев

Служебното правителство не бави внасянето на обоснованото предложение за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, заяви служебният премиер Гълъб Донев пред журналисти на организираната от президента Радев Кръгла маса на тема "Българската енергетика-Стратегия 2023-2053".

Изказването му е по повод решението на парламента да задължи Министерския съвет да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост в частта "Енергетика".

НС реши ТЕЦ-овете да работят без ограничения до 2038 г. Може да изгубим всички средства по ПВУ за енергетика

Гълъб Донев добави, че МС ще изпълни решението, но процесът е сложен и тепърва трябва да се договори процедурата за отваряне на ПВУ:

"Това е процедура, която за първи път ще се изпълни в ЕС. Нито една друга държава не е претендирала предоговаряне, така че в момента водим разговори с ЕК по процедурата, по която ще стане това предоговаряне. Има отговор от ЕК, че една такава процедура следва същото време както договарянето на подобен план. Следващата седмица Пеканов започва активните разговори в Брюксел за процедурата, по която да го предоговорим."

По повод все по-вероятният провал на третия и последен опит за съставяне на редовен кабинет се очаква и избирането на ново служебно правителство. Президентът може да избере нов състав, но може и да запази сегашния, начело на който е Гълъб Донев.

Той заяви, че не е разговарял с Румен Радев за участието му или оглавяването на следващо служебно правителство.

"Не съм водил такъв разговор с президента, но знаете, че съм изключително отговорен към работата, която върша за това Министерският съвет да работи в екип и да решава най-наболелите проблеми. Нас не ни е страх от важните решения, но освен важните и стратегически решения решаваме и ежедневни проблеми на българските граждани. На всеки един, който има желание за премиерския пост, го пожелавам искрено. Нека да пробва, но не само да пробва, но и да работи за интересите на България."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови