Фондът за гарантиране на влоговете ще изтегли заем от 300 млн. евро

OFFNews Последна промяна на 10 февруари 2016 в 16:19 3037 2

Фондът за гарантиране на влоговете ще изтегли заем от 300 млн. евро

Снимка БГНЕС, архив

Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) ще изтегли 300 млн. евро заем. В сряда правителството одобри споразумение с Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР), с което да бъде предоставена държавна гаранция. Министърът на финансите е упълномощен да проведе преговорите с банката и да подпише Гаранционното споразумение при условие за последваща ратификация от Народното събрание.

Заемът ще бъде в допълнение на заем със същия размер от Европейската банка за възстановяване и развитие и ще допринесе за попълване на резервите на ФГВБ, съобщават от правителствената пресслужба. С получения финансов ресурс Фондът ще постигне по-голяма финансова независимост и устойчивост за изпълнение на установените си със закон задължения по гарантиране на влоговете и преструктуриране на кредитни институции.

Решението на правителството е в съответствие на разпоредбите на Закона за държавния бюджет на Република България за 2016 г., в който е предвидено в рамките на текущата бюджетна година МС да издава държавни гаранции по заеми на ФГВБ, включително по заеми от външни кредитори, при условие за последваща ратификация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.02 2016 в 21:09

Ама как сте го написали само...
"С получения финансов ресурс Фондът ще постигне по-голяма финансова независимост и устойчивост за изпълнение на установените си със закон задължения по гарантиране на влоговете и преструктуриране на кредитни институции."
... мале мале, чак ми стана смешно. Да ви разбере обикновения човек, пишете, че политиците са платили с наши пари фалита на банките (на техните приятели) и сега не стигат няколкото милиарда дето сме дали ами още 300 милиона трябва да се добавят.

10.02 2016 в 17:30

Заемът ще бъде в допълнение на заем със същия размер от Европейската банка за възстановяване и развитие и ще допринесе за попълване на резервите на ФГВБ.

С получения финансов ресурс Фондът ЩЕ ПОСТИГНЕ по-голяма финансова НЕЗАВИСИМОСТ и УСТОЙЧИВОСТ за изпълнение на установените си със закон задължения по гарантиране на влоговете и преструктуриране на кредитни институции.Изводи:
1. С теглене на заеми финансовия министър ГАРАНТИРА и ГЕНЕРИРА СТАБИЛНОСТ! Според мен му е време да осново ново икономическо-философско течение.

2. Пари във фонда няма.

3. Попълват му налични суми, защото може би ще "опраскат" още някоя банка. Не че няма подходящи, НАПРОТИВ! Една на едни милиционери дето се прават на скиори, друга на една сервитьорка на шкембе-чорба от близкото минало... Абе "сега навсякъде, всеки ден, всеки час има матриал!"