Финално: Парламентът затвори частните лотарии, забраната може да влезе в сила още във вторник

Валери Симеонов: Българите да спрат да си купуват талони

Мая Младенова 07 февруари 2020 в 09:59 13800 3

Парламентът гласува окончателно забраната за частни лотарии, като прие на второ четене предложените от Валери Симеонов и ГЕРБ поправки в Закона за хазарта. Лиценз за лотарии оттук нататък ще може да има само държавата. Изключения се допускат за томболи, бинго, кено или техните разновидности.

Точката бе предложена за дневния ред днес от Валери Симеонов (Обединени патриоти) и влезе скоропостижно в пленарната зала само часове след като мина на второ четене и във водещата парламентарна комисия - по бюджет и финанси.

Промените влизат в сила от публикуването им в Държавен вестник, което може да стане още във вторник, 11 февруари.

Така управляващите слагат край на продажбите на билети на най-голямата игра с талони - "Национална лотария", както и на по-малката "Лотария България".

Забранява се разпространението на билети, фишове и талони за участие в лотарийни игри в обекти или вериги от обекти извън специализирани и обозначени за целта пунктове. Забранява се и изплащането на печалби от лотарийни игри извън специализирани обекти и извън банки.

Издадените фишове, талони или други удостоверителни знаци, които не са продадени до влизането в сила на законa, се унищожават до 31 декември 2020 г. Държавата не поема гаранции за изплащане на печалби от тях. В поправките бе записано, че печалбите от игрите, които не са изплатени до влизането в сила на промените, се изплащат съгласно утвърдените игрални условия и правила за съответната игра. Вчера председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) коментира, че това са отношения от частно-правен характер. Т.е. потребителите сами да си търсят парите от досегашните оператори на лотариите.

Валери Симеонов поясни, че всички, които имат да получават награди, могат да предприемат съответните мерки и да си ги потърсят по правилата на самите игри или да заведат дела, ако не им ги изплатят. Според него няма опасност държавата да стане ответник по тези дела, тъй като не става въпрос за изплащане на награди от бъдещи тиражи, а от вече проведени.

"Българите да спрат да си купуват талони, защото спирането на продажбата им става след обнародването на Закона за хазарта. Очакваме следващата седмица законът да бъде публикуван и да се прекрати и да се изземат всички талони от всички места, където се продават в момента освен тези на спортния тотализатор", каза пред журналисти след гласуването Симеонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

3

aviatora

07.02 2020 в 11:43

Арести за всички политически продажници!!!

15509

2

Бухльо

07.02 2020 в 11:26

Предвид, че хазартът е услуга, без реална добавена стойност за хората, не е лошо решението. Няма да спре хората да търкат в напразни надежди, но поне парите няма да отиват за хора, които не създават нищо полезно.
Разбира се, важното е да има контрол, върху използването на събраните средства от държавата.