Европейските лидери избират наследник на Барозу

OFFNews 26 юни 2014 в 21:03 2042 1

Днес и утре в Брюксел ще заседават лидерите на страните членки на ЕС. Най-важната задача пред тях е да изберат наследник на Жозе Мануел Барозу начело на Европейската комисия, предаде Ройтерс.

По всяка вероятност поста ще заеме Жан-Клод Юнкер, бивш премиер на Люксембрург. Юнкер е кандидатът на Европейската народна партия, която спечели най-много места в европарламента. Основният му опонент беше Мартин Шулц от Партията на европейските социалисти и демократи, който досега беше председател на европарламента.

Юнкер имаше силната подкрепа на германския канцлер Ангела Меркел и противниците на неговата кандидатура не успяха да я убедят да я оттегли.

След като в неделя миналата седмица девет леви правителства обявиха подкрепата си за Юнкер стана ясно, че лидерите в ЕС се доближават до единодушно решение.

В замяна Меркел заяви, че ще подкрепи оставането на социалдемократа Мартин Шулц на поста председател на европарламента.

Британският премиер Дейвид Камерън, който е най-големият противник на кандидатурата на Юнкер за шеф на ЕК,пък заяви, че ще поиска гласуване за поста. Това ще е безпрецедентен случай, защото председателят на Европейската комисия трябва да бъде избран с единодушие.

В сряда Меркел заяви, че според нея не е проблем, ако Юнкер бъде избран без пълно единодушие.

Срещата на върха, която започна днес, ще продължи и в петък, когато ще бъде подписана икономическата част на споразумението за асоцииране с Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови