Европейският съд осъди България за наднормени нива на серен диоксид в целия югоизточен район

Вероятно някои от ТЕЦ-овете ще трябва да намалят капацитета си, заяви министърът на околната среда и водите Борислав Сандов

Ружа Райчева 12 май 2022 в 14:50 1962 0

Снимка БТА/Христо Касабов

Европейският съд в Люксембург осъди България за наднормени нива и системно нарушение през последните години по отношение на серния диоксид в югоизточния район.

"Това е първо установително решение, но на практика по тази наказателна процедура следва ЕК да установи дали ние сме прекратили това нарушение, в противен случай ще отправи нов иск към Европейския съд в Люксембург, който ще носи финансови санкции за страната ни", заяви министърът на околната среда и водите Борислав Сандов на брифинг днес.

Оттук нататък всички измервания за серен диоксид в региона трябва да бъдат в норма, в противен случай всяко излизане от норма ще даде основания на ЕК да заведе ново дело.

"Не се касае само за Гълъбово, а се касае за целия район. В Югоизточна България попадат и други големи горивни инсталации, които имат същия риск. Второ решение на съда може да бъде не само по отношение на санкции, може да позволява на България да не може да работи по дерогация, като изключение от правилото, което ще значи затварянето на много повече ТЕЦ-ове. Това би било много тежко за все още нереформираната българска енергийна система и забавянето на извеждането от експлоатация на изключително стари немодернизирани предприятия", каза Сандов. 

Той поясни, че според решението на съда България трябва незабавно да изпълни изискванията, а вероятно някои от ТЕЦ-овете ще трябва да намалят капацитета си.

Затварянето на ТЕЦ Марица 3

Министърът на околната среда каза, че топлоелектрическата централа в Димитровград системно е надминавала позволените нива на серен диоксид от май 2021 г. до 21 април 2022 г, като някои от стойностите са минали алармения праг, което води до тежки последствия за околната среда и здравето на хората.

"Обследваме доколко операторът е спазил изискванията на наредбата на министерството, тъй като има текущ мониторинг в по време на отделните сезони. Получаваме информация, която предстои да потвърдим, че в момента на измерването измервателната инсталацията е работила на по-нисък капацитет, с което на практика е предпоставила замерването да не е било качествено – това е отговорност на оператора", заяви Борислав Сандов.

Днес работници от ТЕЦ 'Марица 3 трябваше да протестират в София, но автобусите им се върнаха към Димитровград. Сандов даде своето обяснение:

"Организирал съм над сто протеста, знам какво съдържа Законът за митингите и манифестациите, синдикатът на "Марица 3" явно не знае. Има нарушение на този закон при уведомлението на синдиката, свързах се с тях и им казах. Няма да позволя юрисконсулти да поставят заплахи на регионални инспектори на околната среда. Ако това се повтори, ще има последствия. Няма да приемем ултиматуми, не, ние работим по екологичното законодателство. Не отговаряме за работните места, а за здравето на хората", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!