Работещи в ТЕЦ ''Марица'' 3 - Димитровград ще протестират днес в София

OFFNews 12 май 2022 в 08:00 1990 0

ТЕЦ Марица 2

Снимка Снимка БГНЕС

ТЕЦ "Марица" 3

Протест на работещите в ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград ще има днес в София.

Той е втори в рамките на тази седмица а причината - предприятието беше спряно на 21 април от РИОСВ-Хасково заради поредица от случаи с опасно замърсяване на въздуха със серен диоксид над допустимите норми, неспазване на условията на комплексното разрешително и на предписанията.

Искането на ТЕЦ "Марица 3" за спиране на заповедта за прекратяване на дейността на предприятието беше отхвърлено от Хасковския административен съд.

По повод спирането на предприятието вчера пред БНТ министърът на околната среда и водите Борислав Сандов заяви: "Не може целият град да страда заради липса на адекватни действия от страна на работодателя. Данните са категорични, че предприятието замърсява въздуха със серен диоксид". 

"Приехме да извършим ремонт, но начинът, по който централата е спряна не ни позволява да го направим. Запечатани са работните помещения и горивната инсталация. За това днес отиваме пред министерството на околната среда и водите с искане централата незабавно да бъде отворена, за да бъдат извършени тези работни действия", каза Юлиян Семерджиев, юрисконсулт на ТЕЦ "Марица" 3 пред БТВ тази сутрин.

Протестното шествие ще тръгне от „Лъвов мост” и ще стигне до ресорното Министерството на околната среда и водите, като се очаква и служители на други електроцентрали да се включат в него в знак на солидарност с работещите в ТЕЦ "Марица" 3.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови