Еврокомисията връща наблюдението на България за върховенството на закона

Ако новият доклад покаже, че няма напредък, влизането в Шенген ще се отложи за неопределено време

OFFNews 02 февруари 2023 в 16:26 6759 22

Милков

Снимка БГНЕС

Николай Милков

България ще бъде обект на нов доклад, който ще сумира постиженията на страната от 2019 г. насам, когато бе прекратен Механизмът за сътрудничество и проверка. Този нов доклад трябва да покаже напредък във връзка с върховенството на закона.

Признанието направи служебният външен министър Николай Милков при отчета си за свършеното от МВнР в първия кабинет на Румен Радев, но думите му минаха незабелязано на 27 януари, когато бе направен той. То трудно се забелязва и в анализа на БТА от вчера, тъй като е споменато в края на текста, посветен на новините за България и Румъния по членството им в Шенгенското пространство.

На практика това означава връщане към спряното вече наблюдение на Европейската комисия по механизма. 

"Ако не се постигне напредък, това може допълнително да доведе до проблем за българската кандидатура (за влизането в Шенген), когато започне да се разглежда тя в средата на годината", предупреди Милков.

По думите му, "ако докладът удовлетвори Нидерландия, тя би била готова да участва в проверяващи мисии в България, които да докажат окончателната техническа готовност, че България е възприела и последните достижения на Шенгенските механизми", обясни Милков. В този случай страната ни има шанс да стане член на Шенген през есента, заключава външният министър.

Николай Милков смята обаче, че България и Румъния се оказват заложници на процеси, които протичат в Шенген.

"Заради това, че Шенген не работи както трябва, трябва да бъдат наказани тези, които са извън Шенген. Това е парадоксът на ситуацията", обобщи Милков.

А австрийската позиция е продиктувана главно от оценката й за неефективност на механизмите на Шенген и по-скоро претенциите на Виена са към Европейската комисия. Милков смята, че европейските държави постепенно са възприели наратива, който Нидерландия и някои други скептични държави през годините са успели да прокарат, а именно, че механизмите за върховенство на закона са част от оценката и трябва да бъдат част от критериите за членство в Шенген.

"Това е факт, с който ние не можем да не се съобразяваме, и поради тази причина положихме усилия да убедим партньорите си докъде сме стигнали с механизма и какво сме успели да променим след 2019 г.", обясни още той, като даде да се разбере, че България се е съгласила да покрие условията.

Проблемът е, че България е в по-неизгодна позиция от Румъния, тъй като Холандия няма забележки за изпълнението на критериите на Букурещ. Северната ни съседка трябва да се бори само с нежеланието на Австрия. Докато България има твърдо две "НЕ"-та - и от Нидерландия, и от Австрия, и това няма да се промени, ако не приеме още закони и - по-важното, да започне да ги прилага.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

21

ob1

03.02 2023 в 10:03

Ъъъъммм, винкел, кой награждава орангутана в САЩ? До тук стана ясно, че официална покана за прословутата молитвена закуска не е имало. Каскетът там се е снимал със сенатор, разследван за връзки с руZия и лобизъм... Изряден бил... Аре в тоя сайт поне не се опитвайте да правите хората на идиоти. Виж там афера, дир, пик, фейса на костя и пияниците пред блока..

3650

20

ImBlack

03.02 2023 в 09:42

Това е ясен индикатор от Европа, че ГЕРБ, БСП и ДПС не водят България към развития свят, а към евразийската фашистка кочина - корупция, бедност, диктатура!
Има само един начин да сме развита държава и той изисква да са изпълнени условията:
- Върховенство на закона;
- Разделение на властите;
- Свободни и независими медии;
- Будно гражданско общество;
- Качествено масово образование;
- Реална борба с корупцията.
Без тези условия ни чака бедност, емиграция, мизерно съществуване и накрая изчезване като народ и държава!
За БСП и ДПС нещата са безнадеждни, но ГЕРБ може да успеят да се реформират.

-970

19

Тия луди ли са Гешев го награждават в САЩ, изряден, Австрия и Холандия се правят на интересни :)). Пародия.

22548

18

dolivo

03.02 2023 в 08:19

Възраждане са красавци, умници, и очевидно желаят на всички доброто

Деба и шайката ваксинираните антиваксъри, месоядни вегани, и честни лицемери

1236

16

БотоксПутю

02.02 2023 в 21:12

"Докато България има твърдо две "НЕ"-та - и от Нидерландия, и от Австрия, и това няма да се промени, ако не приеме още закони и - по-важното, да започне да ги прилага. "

Е па тия много нахални - хем да приемем още закони, хем и да ги прилагаме на всичкото отгоре.

2073

15

Johnny B Goode

02.02 2023 в 20:28

БармаЛейката, остави политиката, ти си военен специалист.
Кажи какво стана с Великата Самолетна Армада?

9347

14

Анализи

02.02 2023 в 19:45

ДБилиСте, да се беше кръстил направо дебел. Подхожда ти, нелогичен и болезнено глупав. Само ако ти плащат си оправдан, но тогава си враг на България.