Quantcast

Еврокомисията отново ни предупреждава за „Южен поток“

OFFNews Последна промяна на 25 април 2014 в 22:17 4247 6

Европейската комисия е обезпокоена от промените в българския закон за енергетиката, защото с въвеждането на термини като "морски газопровод" се търси изключване на част от "Южен поток" от европейските норми.

Това заяви пред БНР Сабине Бергер - говорител на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Тя подчерта, че европейското законодателство се отнася и за териториалните води на България.

Комисията винаги се е опитвала да намери в диалог с Русия цялостно решение за функционирането на "Южен поток", по цялата му дължина. Затова няма никакви основания да приемаме нарушения на европейското законодателство, които биха отслабили позицията на Европейския съюз в този диалог. България, както и другите засегнати страни, се съгласи Комисията да обсъжда с Русия техническите и правни въпроси около "Южен поток". Това означава и да се въздържа от приемането на законодателство, което не съответства на европейските норми, коментира Сабине Бергер.

Ние очакваме България да обезпечи развитието и функционирането на "Южен поток" в съответствие с европейското законодателство. Преди да започне строителството, трябва да се спазят правила, свързани с обществените поръчки и екологичните изисквания, а преди газопровода да заработи, трябва да се спазят нормите, свързани с вътрешния енергиен пазар. Газовата директива засяга функционирането и собствеността на газопроводите. Освен нея обаче има европейски норми, свързани с фазата на изграждане – вече споменах обществените поръчки. Ако "Южен поток" бъде изграден или започне да работи в нарушение на европейското законодателство, то ние ще предприемем необходимите стъпки, за да гарантираме спазването му, коментира още Бергер.

Проектът "Южен поток" няма да бъде прекратен, обяви енергийният министър Драгомир Стойнев в Брюксел след среща с комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Очаква се двамата да имат следващи разговори преди второто четене на закона в българския парламент.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.04 2014 в 11:32

Не САЩ, не ЕС, не Русия а България преди всичко браво на тези политици които защитават Българският интерес само така трябва да се действа. Надявам се във форума няма платени писатели които пишат срещу Българския интерес а за чуждия или за този който им плаща.

26.04 2014 в 08:40

Чудя се как след като вече не е министър ще живее Д.Стойнев, след като е приел да играе ролята на глупака в правителството на Москва.

26.04 2014 в 00:09

ние сме си ги избрали даим плащаме масрафа....сега пак идат избори пак да идем за гъби или да гласуваме за барека или друг руски шпионин.....чудя се ДАНС не трябваше ли да има одтел контраразузнаване? Когамисля да отнемат българксото гражданство на 50-100 руски шпиони по върховете на политиката?

25.04 2014 в 23:37

Това недоразумение Стойнев, съвсем ще се разпелтечи, като знае, че го чака съдбата на Луканов. Едни пари са взети и трябва да се връщат с лихвата.

25.04 2014 в 23:30

Като му говориш на шебека, че Южен поток ще бъде построен, ама друг път, комунделната кратуна не увира. Аре кой е взел комисионите от блядистанци да ги връща в троен размер, щото при изродите прошка няма!!!

25.04 2014 в 22:45

има нещо не гнило,а направо безумно в европейските регламенти.говоря по принцип.вярно е ,че не бива да се отнема нац.суверенитет,но когато дадено съоражение е с общоевропейско значение(това трябва да се регламентира като понятие с консенсус от страните -членки)процедурата да се поема отначало до край от европейски орган.А сега -санкции.и кой ги плаща?Народът от бюджета.Тези пари са НАШИ!как така комунягите (в случая конкретно)ще се нагушат с милиони,ще се огъзят на враг на ЕС ,а ще плащаме ние с вас.Явно корупцията не е само наша болест.Ще гласувам за партия,която ясно и отчетливо запише в програмата си подобни конкретни неща,а не алабалистики.Големите проблеми се раждат от такива ,уж малки,зад които потъват десетки и стотици народни милиарди..