ЕП заглуши с освирквания Вебер, докато говореше за арестa на Бойко Борисов (видео)

Ружа Райчева 14 септември 2022 в 14:18 76853 21

Лидерът на ЕНП Манфред Вебер говори пред ЕП за Борисов

Снимка Стопкадър ЕП Фейсбук

Лидерът на ЕНП Манфред Вебер говори пред ЕП за Борисов

Депутати от Европейския парламент освиркаха шумно лидера на Европейската народна партия Манфред Вебер, докато говореше за ареста на бившия български премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Реакцията на негодувание в европарламента започна, когато Вебер влезе в полемика със съпредседателката на Зелените в ЕП Ска Келер и заяви, че когато се говори за "проевропейци и антиевропейци", темата не бива да се политизира. Залата му реагира със смях.

"Моля, слушайте. В испанското правителство са "Podemos". Трима от техните министри гласуваха "против" членството на Финландия и Швеция в НАТО. Имаме "5 звезди" заедно с "Lega" в италианското правителство. Никой тук не поиска дебат за това. Още един аргумент - драга Ска, вие имахте коалиция за обща кампания с Меланшон. Меланшон публично заяви, че няма да уважава европейските закони, ако влезе във властта. Това беше позицията на Меланшон", каза Вебер на фона на засилващите се неодобрителни провиквания от залата.

Пикът на шума в залата на ЕП настъпи, когато Вебер заяви:

"И още един пример - в последната Конференция на партиите дебатирахме ситуацията в България. Двама независими съдии обявиха ареста на опозиционния лидер в България Бойко Борисов за незаконен, наистина е сериозно. Само исках дебат за върховенството на закона в България, но ми беше отказано от Зелените. Не политизирайте нещата, когато говорим за върховенството на закона!"

От ЕНП подкрепиха думите на Вебер с аплодисменти, но голяма част от залата не одобри изказването му и освиркванията продължиха. Чуха се призиви към председателя на ЕП Роберта Мецола да вземе думата. Тя възрази, че не е взела думата на нито един говорител от началото на четиричасовото заседание.

Днес Европейският парламент трябваше да обсъди случая със задържането на председателя на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов през март тази година по разпореждане на бившия вътрешен министър в кабинета на Кирил Петков Бойко Рашков, без да приема резолюция по въпроса. В крайна сметка този дебат така и не се състоя. Преди това председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен държа годишната си реч за състоянието на Съюза пред ЕП.

На 24 август Административният съд София-град обяви заповедта за ареста на Борисов за незаконна. Решението му бе окончателно.

По-рано днес укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков коментира темата. Той написа във Фейсбук: "Изпратил съм в ЕП фактите, заради които бяха задържани Борисов (Бойко Борисов), Горанов (Владислав Горанов - бивш министър на финансите при управлението на ГЕРБ) и Севда (Севделина Арнаудова - пиар на ГЕРБ). Същите факти, заради които ще бъдат съдени."

От партньорската на ГЕРБ ЕНП неведнъж са призовали ЕП да осъди действията на българското правителство с премиер Кирил Петков и вътрешното министерство по повод ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Публикуваме видео от целия дебат в ЕП. Изказването на Манфред Вебер започва в 3:54:30 от стрийма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1035

21

Niko Kolev

15.09 2022 в 19:53

Разбрахме за културната ти връзка с Факултето, кажи и кореняк ли си, или си присаден на слива.

1035

19

Niko Kolev

15.09 2022 в 18:46

Парапутко, в кое точно отвърстие те засегна, хм, мнението ми?

-480

18

Октим

15.09 2022 в 13:28

Поредното доказателство, че дори и имена като Вебер нямат капка понятие какво се случва в маймунизираните от социализъм и комунизъм държави ( а и тях по начало не ги интересува! ) и изобщо не знаят, че такива като толупа от Банкя са за бесилка, а не само за арест ...

-240

17

редовно четящ

14.09 2022 в 20:04

Колкото и да се тръшкат троловете, рашиското влияние рязко намалява.

1035

15

Niko Kolev

14.09 2022 в 17:52

Този ли Боекоо беше таковал с 200 ?

6386

14

Zlatko

14.09 2022 в 17:11

Големия мъжага плачкал пред Вебер, да разкаже в ЕП, как са го арестували и вдигнал кръвното.
Как ли е треперил тиквата и цялата продукция от бустана, разтоварена тогава в Банкя, дали са стигнали от МВР до истинските факти, че го арестуват?!?

-1200

13

путин хуйло

14.09 2022 в 16:45

вебер (не композитора) - проститутка на мутрата боко!

-240

12

редовно четящ

14.09 2022 в 16:43

И този има време до декември.