Смелостта има едно име: Украйна. Предстоят ни трудности, но ако Европа е солидарна, Путин ще се провали

Финансовият сектор в Русия е на командно дишане. Аерофлот приземява самолети. Руската войска вади чипове от миялни машини и хладилници. Руската промишленост е в развалини - казва Урсула фон дер Лайен в речта си за състоянието на Съюза

OFFNews 14 септември 2022 в 11:02 4747 7

Урсула фон дер Лайен говори пред ЕП

Снимка Getty Images

Урсула фон дер Лайен говори пред ЕП

Финансовият сектор в Русия е на командно дишане. Три четвърти от банковия им сектор е изключен от международното банкиране. Производството на автомобили спадна със 75% в сравнение с миналата година, а "Аерофлот" приземява самолети, защото няма резервни части. Руската войска вади чипове от миялни машини и хладилници, за да поправя военните си машини, защото няма полупроводници. Руската промишленост е в развалини.

Това заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен по време на годишната си реч за състоянието на Съюза пред Европейския парламент (ЕП). Фон дер Лайен е облечена в цветовете на украинското знаме - жълто сако и синя блуза. Първата дама на Украйна Олена Зеленска също присъства в ЕП и бе поздравена от евродепутатите с аплодисменти.

Председателят на ЕП Роберта Мецола, Олена Зеленска и Урсула фон дер Лайен. Снимка: Getty Images

По време на речта си Фон дер Лайен обяви, че Кремъл е довел руската икономика до това ниво и че това е цената за политиката на унищожение, провеждана от руския президент Владимир Путин.

Председателят на ЕК е категорично ЗА санкциите срещу Русия да продължат да действат.

Тя обяви, че ЕС ще дари 100 милиона евро за възстановяването на украинските училища. По думите ѝ, ако Европа е солидарна, "Путин ще се провали и Украйна и Европа ще победят". "Това не е само война на руснаците срещу Украйна. Това е война за нашата енергия, война за нашата икономика и ценности. Война за нашето бъдеще", каза Урсула фон дер Лайен.

Тя напомни, че предстоят трудности и че Европа е поставена пред изпитание от тези, които искат да я видят разделена.

"Смелостта има име и това име е Украйна. Смелостта има и лице и това е лицето на украинските мъже и жени, които се изправиха пред руската агресия", заяви още Урсула фон дер Лайен.

Тя припомни на Европейския парламент първите седмици на войната, когато Олена Зеленска събра родители на украински деца, убити от агресора:

"Стотици семейства, за които войната никога няма да свърши и за които животът никога няма да бъде същият. Видяхме първата дама, която се изправи пред една тиха тълпа от съкрушени майки и бащи и пуска балони в небето – по един за всяко загинало дете. Невинните жертви на тази война ще живеят в нашите спомени".

Председателят на ЕК се обърна към Зеленска с думите:

"Скъпа Олена Зеленска, беше необходима изключителна сила, за да се устои на жестокостта на Путин. Вие намерихте този кураж, появи се нация от герои. Днес украинците са силни, защото цялата държава се бореше улица по улица, дом по дом. Украйна е силна, защото хора като вашия съпруг – президентът Зеленски, се изправиха, поведоха съпротивата заедно с Вас и Вашите деца. Вие дадохте кураж на цялата нация".

Таван на приходите на дружествата, произвеждащи електроенергия на ниска цена, както и отделяне на ценета на газа от тази на електроенергията

"Свързването на двата края се превръща в източник на безпокойство за милиони предприятия и домакинства в ЕС", заяви ръководителят на ЕК. Според нея намаляването на търсенето в пиковите часове ще направи доставките много по-дълготрайни и ще намали цените.

Фон дер Лайен добави, че милиони европейци се нуждаят от подкрепа и че ограничението на приходите на компаниите, които произвеждат електроенергия на ниска цена, е част от решението. "Печалбата трябва да бъде споделена и насочена към тези, които имат най-голяма нужда от нея", каза тя. По думите ѝ не е правилно да се получават извънредни печалби, които са били увеличени от войната.

Председателят на ЕК също така призовава за отделяне на газа от цената на електроенергията. Според нея сегашният дизайн на пазара на електроенергия вече не е подходящ за потребителите.

Тя подчерта, че в момента държавите членки са изправени пред нова реалност на по-висок публичен дълг и обяви, че през октомври екипът ѝ ще предложи нови идеи за икономическото управление на Съюза.

"Държавите членки трябва да имат по-голяма гъвкавост по отношение на пътя за намаляване на дълга, но трябва да има и по-голяма отчетност за изпълнението на договореното. Опростените фискални правила трябва да отворят вратата за повече стратегически инвестици", заяви Урсула фон дер Лайен.

Борбата с корупцията се усилва

Председателят на ЕК се спря на демокрацията и върховенството на закона и подчерта, че всяка държава членка на ЕС трябва да изкорени корупцията у дома си. ЕК ще представи мерки за актуализиране на законодателната ни рамка за борба с корупцията, обяви Фон дер Лайен.

"Ще повишим стандартите по отношение на престъпления като незаконно обогатяване, търговия с влияние и злоупотреба с власт, извън по-класическите престъпления като подкупа. И също така ще предложим корупцията да бъде включена в нашия режим на санкции за правата на човека - новият ни инструмент за защита на нашите ценности в чужбина", поясни тя.

По думите ѝ днес всички виждат, че трябва да се борим за демокрацията всеки ден. "Трябва да ги защитаваме както от външните заплахи, пред които са изправени, така и от пороците, които ги разяждат отвътре. Задължение и най-благородна роля на моята Комисия е да защитава върховенството на закона", каза още тя. 

"Време е за Европейска конвенция"

"Вярвам, че е настъпил моментът за свикване на Европейска конвенция. Стремежите на младите хора трябва да бъдат в центъра на нашите действия", каза Фон дер Лайен. Според нея всяко действие на ЕС трябва да бъде вдъхновено от един много прост принцип - да не се вреди на бъдещето на децата, така че светът да е по-добро място за следващото поколение.

Председателят на ЕК заяви, че солидарността между поколенията трябва да бъде записана в договорите, за да се "поднови европейското обещание".

За Елизабет Втора

Председателят на ЕК изказа съболезнованията си за покойната британска кралица. Фон дер Лайен си спомни думи на Елизабет Втора по време на пика на пандемията COVID-19: "Тя ми каза: "Ние ще успеем и този успех ще принадлежи на всеки то нас". Тя винаги ни напомняше, че бъдещето е базирано на старите ни ценности".

"Тя беше постоянна величина, която устоя в най-турболентните времена през последните 70 години. Преди всичко тя намираше правилната дума за всяка ситуация. Кончината на кралица Елизабет Втора ни напомни колко ефимерно е всичко. Тя е легенда", каза още Урсула фон дер Лайен по време на годишната си реч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

8

dolivo

14.09 2022 в 14:42

екранно име Пешо, като не разбираш нищо от свободен пазар и инвестиции в най стойностните компании по света, питай, ето екранно име Джони обясни

Инак си цъкай андроида или айфона, и лицемерно плюй по компаниите , които са ги направили. И Китайските са почнали и плащат на Гугъл

Много си прост, а ти се иска. Малко по скромно го дай

2073

7

Johnny B Goode

14.09 2022 в 14:21

А с Амазон и Епъл кво става? Единия 160% а другия 280% за последните 5 години. Благодарение на което аз ще се пенсионирам богат, а ти като Еврото ще дращиш глупости по форумите за копейките на Митрофанова докато си жив.

2073

6

Johnny B Goode

14.09 2022 в 14:16

Я ни обясни кво става на борсата в САЩ, бай Пешо. Последните 5 години DJ се е вдигнал с къде 40%.
Как е умира ли гнилия капитализъм, умира ли?
Я виж там Йелоустоун дали ще изригва скоро?

10298

4

AntiZ

14.09 2022 в 13:36

Като гледам в Италия какво се мъти, като гледам онзи обер келнер оБРан, като знам и тук що русофилска измет има (справка реZидента), хич не съм единодушен (както казваше любимият ни доктор Тони Филипов), че Европа ще е солидарна. По-скоро се надявам скоро някой да му тегли куршума на този гном с монголоидна физиономия, плоска като тиган.

1321

3

4rnor

14.09 2022 в 11:36

Бай Пешо, видно е, че като цифричка, IQ-то ти корелира директно с мъжката средна продължителност на живот в Русия..... и породължава да се срива. Та моля те, стига теглил от лявата страна на нормалната дистрибуция и напусни пределите на EU. :)

2550

2

alfakentavur

14.09 2022 в 11:36

Ти що си в Европа? Бягай във Владивосток при "висоинтелигентните" мужици. Които се вижда колко мозък имат при изоставените и хора и машини и кво ли не при паническото им бягство.
 
X

Подкастът на OFFNews