Екоминистерството забрани фракинга в Добруджа

Христо Пелов Последна промяна на 09 септември 2014 в 12:53 4300 12

Служебният министър на околната среда и водите Светлана Жекова

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е внесло още едно условие за блок "1-11 Вранино" във връзка с проучванията за нефт и природен газ. Допълнителното условие е за по-голяма сигурност на гражданите, съобщиха от пресцентъра на ведомството. 

МОСВ е прецизирало подписаното Решение за преценка на вероятната степен на значително отрицателно въздействие на "Цялостен и годишен работен проект за 2014 г., за търсене и проучване на нефт и природен газ в границите на Блок "1-11 Вранино".

Първото допълнение е свързано с това, че категорично се изключва възможността от използване на незаконосъобразни/неконвенционални методи за проучване и търсене на нефт и природен газ от страна на възложителя.

Второто допълнение е, че възложителят трябва да предостави информация и данни за общия ефект от отделните дейности в тяхната съвкупност по отношение на територията на Блок "1-11 Вранино", подземните водоносни пластове и защитените зони. 

С тези допълнения на практика се забранява хидравличното разбиване на земните пластове или т.нар. фракинг, защото през 2012 година Народното събрание наложи мораториум върху такъв вид проучвания, което автоматично го прави неконвенционален  метод. 

Допълнителните задължения са внесени в документа по предложение на политическа партия "Зелените", след като се срещнали с министър Жекова миналата седмица.

От министерството припомнят, че договорът е подписан между министъра на икономиката и енергетиката и "Парк Плейс Енержи Корп" през април 2014 г., като подчертават, че Решението не е разрешение.

До това решение на екоминистерството се стигна, след като служебният министър Светлана Жекова се ангажира  да издаде забрана за използване на неконвенционални методи за добив и проучване на газ в Добруджа

Заради проучванията в Добруджа миналата седмица се организираха протести, а "Зелените" се заканиха да подадат жалба срещу Жекова, ако тя не оттегли решението си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.09 2014 в 13:32

Тази ''промяна" няма какъвто и да било смисъл в нея пише че трябва да се изпълнява закона......Това така или иначе е задължително, за мен проблема е че РРЕ смятат да използват изключително замърсяваща технология СВМ (не по малко замърсяваща от тази използвана при добива на шистов газ) която обаче не използва фракинг задължително. Заради това тя може да е законна в момента - законна но изключително вредна и опасна. От друга страна при липсата на какъвто и да било контрол РРЕ може да прилага всяка технология която поиска .......

10.09 2014 в 11:36

Къде е еко министерството когато изсичат Странджа??? Платени руски подлоги! България си има ресурси оставете да си ги добиваме , а не да плащаме прескъпия руски газ.

10.09 2014 в 10:12

Германец, научи се да ползваш интернет умно! Именно там ще видиш доказателства, че кадрите от съсипаната природа в западна Вирджиния (естествено от фракинга) са всъщност от полигона за изпробване на ядрено оръжие в Казахстан. Както и разобличаване на всичките други манипулативни фото- и видеоматериали.Както и платежните нареждания на Газпром с които плаща на нашите "Зелени". Успех!

10.09 2014 в 09:59

Petyo глупак безподобен, нямало доказателства за вреда от фракинг, ти по тъпо изказване не успя ли да измислиш??? Ти за Интернет чувал ли си? Я напиши в гугъл фракинг и си вземи половин година отпуска, ако изобщо работиш, че да можеш да изчетеш за всичката помия, която предизвиква този метод на замърсяване!

10.09 2014 в 09:39

Нашите "Зелени" получават пари от руски офшорки. Плаща им Газпром за да бунтуват народа и да ръсят глупост след глупост. Сакън да няма дори и едно ручейче газ от друг произход! Засега НЯМА Н И К А К В И доказателства че фракинга вреди на природата. Повече от 40 години в САЩ се добива шистов газ. В огромни мащаби! Дори и 4 км под центъра на Ню Йорк! А американските "Зелени" хич не си поплюват. И имат огромно влияние в сената. Ако имаше дори и сянка на съмнение - добива на шистов газ в Америка щеше вече да е спомен. А нашите "Зелени" имат толкова много несвършена работа - истинска имам пред вид и вместо да се заемат както трябва с нея изпълняват външни поръчки.

09.09 2014 в 23:08

да НЕ им пречат

09.09 2014 в 23:07

до Валя
Освен че не спряха, Шеврон най-демократично изхвърлиха хората които бяха направили жива верига на пътя за сондажите и казаха че хората могат да си протестират стига да им пречат да работят.

09.09 2014 в 19:53

Със статийката леко замазват очите на хората, защото проучване ще има, но пропускат да споменат, че при проучване и добив се използват едни и същи средства .Това че няма да го кръстят фракинг не означава, че резултата няма да е същия, ще подпалят въглищата отвътре под земята , правили са го и на други места и там си гори вече известно време, всъщност от както е подпалено не е спирало, някви си 50-тина години... .Цитирам "Въглищното възпламеняване - известно извън новините като "адът на земята" - е изключително опасен метод за добив на нискокалоричен газ от въглищните подземни слоеве. Сравнява се единствено с шистовия газ по поражения. Технологията за добив е подобна на фракинга, почти идентична." http://desinfowar.wordpress.com/2014/08/30/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0% B0%D0%BB%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5/

09.09 2014 в 18:45

дали не е по добре да сме замърсени от фракинга, отколкото от путин и неговата "чиста" газ !? Щото политическите му кгб говна цапат яко, както знаеме от не така далечното минало незабравимо...

09.09 2014 в 17:35

Защо ли не вярвам,мисля,че ни заблуждават,За да се кротним,всичко е проучено и доказано,ще започнат да работят,да си отваряме очите,в Румъния защо не спряха,с камъни и дърве трябва да ги гоним !!!!