Протести в цялата страна срещу проучванията за газ в Добричко

OFFNews 07 септември 2014 в 08:28 3919 32

Снимка shalegas-bg.eu.

В няколко български града в неделя се очаква да се проведат протести срещу неконвенционалните методи за добив и проучване на газ в блок Вранино-1.

Повод за това е решението от 26 август на служебния министър на околната среда и водите Светлана Жекова за съгласуване на проекта на американската компания "Парк Плейс Енерджи" за търсене и проучване на нефт и природен газ в Добричко.

С документа се съгласува работен проект за тази година и цялостен проект за периода 2014 -2019 година.

В решението се уточнява, че блок "1-11 Вранино" е с размер 397.42 кв. км. и попада на територията на общини Генерал Тошево, Балчик, Каварна и Шабла в Добричка област.

В работния проект се казва, че не се очаква значително отрицателно въздействие в защитените зони "Езеро Дуранкулак", "Калиакра", "Крайморска Добруджа" и "Било".

Според организаторите на протеста обаче в блок Вранино ще се използва изключително опасен метод – въглищно възпламеняване (въглищна газификация).

Въглищното възпламеняване, известно като "адът на земята", е изключително опасен метод за добив на нискокалоричен газ от въглищните подземни слоеве, посочват природозащитниците в социалната мрежа.

Отбелязва се, че срокът за обжалване на решението изтича на 10-ти септември.

"Златна Добруджа е заплашена от унищожение! Най-красивата част на Добруджа - Шабла, Каварна и Балчик, е застрашена от подземно изгаряне на въглищни пластове, намиращи се под водоносния хоризонт", пишат протестиращите.

В неделя екопротест ще има във Варна - от 19:00 часа пред сградата на Общината, в София – от 18:00 часа пред Министерството на околната среда и водите, в Благоевград – от 18:00 часа на площад "Георги Измирлиев", в Пазарджик – от 18:00 часа пред Часовника и в Бургас - от 18:00 часа пред Областна управа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!