Quantcast

Протести в цялата страна срещу проучванията за газ в Добричко

OFFNews Последна промяна на 07 септември 2014 в 08:28 2631 32

Снимка shalegas-bg.eu.

В няколко български града в неделя се очаква да се проведат протести срещу неконвенционалните методи за добив и проучване на газ в блок Вранино-1.

Повод за това е решението от 26 август на служебния министър на околната среда и водите Светлана Жекова за съгласуване на проекта на американската компания "Парк Плейс Енерджи" за търсене и проучване на нефт и природен газ в Добричко.

С документа се съгласува работен проект за тази година и цялостен проект за периода 2014 -2019 година.

В решението се уточнява, че блок "1-11 Вранино" е с размер 397.42 кв. км. и попада на територията на общини Генерал Тошево, Балчик, Каварна и Шабла в Добричка област.

В работния проект се казва, че не се очаква значително отрицателно въздействие в защитените зони "Езеро Дуранкулак", "Калиакра", "Крайморска Добруджа" и "Било".

Според организаторите на протеста обаче в блок Вранино ще се използва изключително опасен метод – въглищно възпламеняване (въглищна газификация).

Въглищното възпламеняване, известно като "адът на земята", е изключително опасен метод за добив на нискокалоричен газ от въглищните подземни слоеве, посочват природозащитниците в социалната мрежа.

Отбелязва се, че срокът за обжалване на решението изтича на 10-ти септември.

"Златна Добруджа е заплашена от унищожение! Най-красивата част на Добруджа - Шабла, Каварна и Балчик, е застрашена от подземно изгаряне на въглищни пластове, намиращи се под водоносния хоризонт", пишат протестиращите.

В неделя екопротест ще има във Варна - от 19:00 часа пред сградата на Общината, в София – от 18:00 часа пред Министерството на околната среда и водите, в Благоевград – от 18:00 часа на площад "Георги Измирлиев", в Пазарджик – от 18:00 часа пред Часовника и в Бургас - от 18:00 часа пред Областна управа.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.09 2014 в 15:53

http://www.youtube.com/watch?v=zMve6bwyMKc - това се случи в Румъния, но никой не го оповести, цялата медия в България е американо корумпирана, подвластна на продажните правителства !!!

08.09 2014 в 11:27

Ето част от изявленията на Парк Плейс Енерджи относно намеренията им за блок 1-11 "Вранино":
На въпрос дали ще използвате технологията “хидравлично разбиване” или фракинг, той обяснява, че Парк Плейс няма каквито и да било планове да използва „фракинг“ технологията и ще спазва стриктно забраната на България върху използването на тази технология. „Нещо повече, не е нужно да се стимулират хидравлично въглищните пластове. Въглищата имат естествен модел от микро-пукнатини (наречени „кливажи”), които осигуряват пътища за излизането на природния газ от формацията към сондажния отвор и накрая към повърхността.

Относно опасенията, че Парк Плейс Енерджи Корп. ще прилага технологията „подземна въглищна газификация“, отговорът е, че „няма никаква истина в този слух“. „Подземната въглищна газификация (“ПВГ”) е процес , при който се извършва газифициране на място и във въглищни пластове, които не са за минно извличане, чрез вкарване на оксиданти и извличане на природния газ, заедно с други газове, освободени по време на ПВГ процеса към повърхността, чрез кладенци, сондирани от повърхността. Парк Плейс Енерджи Корп. не възнамерява да използва технологията ПВГ“, заявява още Ларсън.

Простичкия въпрос е: Защо организаторите на процеса лъжат???

08.09 2014 в 10:18

Има толкова информация за отравянето от тези методи и в Амазония и в Германия, навсякъде, където са минали Шеврон само ракови заболявания и радиация http://www.dokumentalni.com/?p=1092 попрочетете малко поне, погледайте не е сложно и тогава се изказвайте !!! Става въпрос за живота на българи, за тотално и необратимо замърсяване !!! Никой няма да може да живее по тези земи а който остане ще умре !!! Не трябва да се допуска нещо отново за пари, които ще гушнат продажни политици унищожавайки земите ни и живота ни !!!

08.09 2014 в 10:09

Навсякъде, където са минали американските Шеврон само радиация и смърт

07.09 2014 в 21:15

Политиката ебава майката на живота ама не могат много хора да го разберат!

Няма значение руснаци или американци или сомалийци искат да ползват тези мотоди!!!

Ако някой все пак не е платен писач може хвърли поглед на това:
http://anonybulgaria.files.wordpress.com/2014/06/ucg-process-726px.jpg?w=1050&h=632

или просто да прочете що е то "ад под Земята", бензен или фенол или как в градчето Централия в Пенсилвания вече 50 години си горят недрата след подобно ... "пробване".

Приятен ден

07.09 2014 в 16:57

Да вземем технологиите в неконвенционалния газ като припознат символ на "рискова технологии". Технологията е рискова само за невежи и незапознати изобщо с т.н. технологични рискове в индустрията. Иначе са си нормални технологии с по-ниски от средните за индустрията рискове. Но за да ги поставиш в контекст ти трябват знания, информираност и балансиран дебат. А хора, пълни лаици в сферата, започнаха да поучават геолозите и инженери от индустрията какво е допустим и управяем риск в техния бизнес. От вчерашните и днешни новини научавам за смешното положение на лидери на БСП и от "зелените", които са "скочили" на екоминистърката срещу "използваната" според тях рискова технология при проучване в Добруджанския въглищен басейн. Такова равнище на посредственост плаши - и това са хора, които имат претенции да ни водят! Те са опасни не толкова за себе си, но за обществото. Не само защото не правят елементарна разлика между газификация на въглища и въглищен метан, но и защото по принцип нямат и понятие от реалните проблеми, рискове и възможности в индустрията която се нарича проучване и добив на минерални ресурси - в частност нефт и газ.

Това, което отключва първичните им реакции е опасността да не би случайно да започнем добив на собствен нефт и газ и да намалим зависимостта от Газпром. Защото именно руските доставки са свързаващата пъпна връв на съществуване на тези политици, продукт на външен и вътрешен политически инженеринг.

Сега се опитват да направят същото - първо да изплащат хората, че ще гръмне Добруджа, пък след това нека експертите да обясняват, че няма никаква опасност. Именно в такава крачка хванаха Борисов преди мораториума и ..... три години по-късно най-простата сметка какво ни струва това, изчислено през разликата от средно 30 щатски долара в цените за природен газ който плащаме и средноевропейските цени, вече сме загубили 320 милиона долара.

http://idvassilev.blogspot.com/

07.09 2014 в 16:40

Никой друг освен Путин няма право да разработва и да внася газ и нефт в България. Човекът си плаща на когото трябва и това правило се спазва стриктно и без изключение.

07.09 2014 в 16:09

СТРАННО ЗАЩО "ЕКОЛОЗИТЕ" НЕ ПРОТЕСТИРАТ ЗА УНИЩОЖЕНИЕТО НА ПАША ДЕРЕ. РУСКИТЕ "ЕКОЛОЗИ" ПАК СКОЧИХА. БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ЗНАЕ ИМА ЛИ И КАКВИ ЗАЛЕЖИ ОТ ГАЗ.ТОВА Е ОРЪЖИЕ Г-ДА "ЕКОЛОЗИ". А ВИЕ, ВИЕ СТЕ ИДИОТИ.