Екоминистърът обещава да забрани фракинга в Добруджа

OFFNews Последна промяна на 04 септември 2014 в 19:26 3326 2

Министърът на околната среда и водите Светлана Жекова се е ангажирала да издаде забрана за използване на неконвенционални методи за добив и проучване на газ в Добруджа.

Това е станало по време на среща между екоминистърът и партия „Зелените", която се е провела днес в Министъра на околната среда и водите. Тема на разговорите им е било съгласуване на рискови дейности на дружеството „Парк плейс енерджи" в Добруджа, съобщават от партията.

По време на срещата министър Жекова е поела ангажимент до вторник да допълни решението за проучване на нефт и природен газ в блок "1-11 Вранино" в Добруджа с изрична забрана на използването на неконвенционални методи за добив и проучване.

Така инвеститорът ще бъде ограничен да не използва въглищна газификация, фракинг и CBM технологии, създаващи риск за водоносния хоризонт.

"В случай, че до вторник министър Жекова не допълни акта за съгласуване на работната програма на "Парк плейс енерджи", Зелените ще обжалваме решението в срок и ще продължим с протестните действия", казват от партията.

"Зелените" са поискали и публикуване на пълния текст на работния проект на "Парк плейс енерджи" за блок "1-11 Вранино" и сключения договор с „Парк плейс енерджи", за което ще се обърнем и към Министерство на икономиката и енергетиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.09 2014 в 04:52

Що не поискахте пълния текст на работния проект за "Южен поток" бе? Щом не е руско значи го спираме така ли, б'аси продажното племе сте.

04.09 2014 в 22:40

Доста са глупави и Зелените и министърката. Изричното напомняне на Закона е безмислено. От друга страна проучването не ползва посочените методи, което прави клаузата още по-безмислена.