Екоминистърът: Няма разрешение за добив на природен газ и нефт в Добричко

Христо Пелов 03 септември 2014 в 18:07 2019 1

Няма разрешение за добив на природен газ и нефт в района на Добрич от "Парк Плейс Енерджи Корп", там все още се правят проучвания, които стриктно се наблюдават дали отговарят на нормите на закона.

Това обяви служебният министър на околната среда и водите Светлана Жекова на пресконференция, провокирана от обявените протести на екоактивисти.

Тя каза, че проектът за блок "1-11 Вранино" е за търсене и проучване на нефт и природен газ и е започнал през 2000 година. През 2008 година се установява, че най-вероятно има залежи от природен газ.

Тук става въпрос за проучване, а не за добив. Министерският съвет е взел решение през 2010 година да се възложи сключване на договор за бъдещо търсене и проучване, допълни тя.

Тя обясни, че решението за съгласуване на работния план е само един етап, като с него се поставят условията, при които работата да продължи. "А на този етап не се говори за никакви методи и технологии за добив."

Ако има проект за сондаж, той ще бъде заложен за проверка на околната среда и негово въздействие, допълни служебният министър.

Експертът от Българския енергиен форум Христо Казанджиев заяви, че ако има такива сондажи и ако се спазват добрите практики, няма да има индикации за увреждане на околната среда.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови