ЕК поиска присъди за корупция, наказателна отговорност и отчетност за главния прокурор

Ангел Марковски 13 юли 2022 в 14:05 5178 3

Сградата на Европейската комисия

Снимка EmDee, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Сградата на Европейската комисия

Присъди за корупция и отчетност за главният прокурор са част от препоръките към България във втория годишен доклад за върховенството на закона в ЕС на Европейската комисия.

За България в документа се отбелязва, че правителство е обещало да въведе допълнителна отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници, както и законодателни промени за надзор на отказите за предприемане на разследване, като част от реформите, свързани с изпълнението на плана за икономическо възстановяване и осигуряването на средства от ЕС.

Нарастват тревогите за дейността на Висшия съдебен съвет (ВСС) и попълването на неговия състав. Липсата на постоянно съревнование при издигането на магистратите и широката употреба на командироването може да повлияят на независимостта, се посочва в доклада.

Отчита се закриването на специализираните съд и прокуратура, както и това, че служителите ще бъдат преместени към съществуващи структури. Положително е оценена работата на Административния съд.

Допълва се, че все още липсват трайни резултати и осъдителни присъди за корупцията на високо равнище.

В доклада се посочва, че все още не са законово уредени дейността на лобистите и защитата на подателите на сигнали за злоупотреби, макар да има намерения в тази посока. Запазват се опасенията от липсата на ясни правила за прозрачност при разпределението на държавните средства за реклама в медиите. Според ЕК все още не са достатъчни действащите правила за прозрачността на медийната собственост. Добавя се, че се наблюдава подобрение в средата за работа на журналистите, но не са отпаднали пречките пред достъпа им до обществена информация и заплахите от дела срещу тях.

Отправени са шест препоръки, сред които е избягване на командироването на съдии; внасяне на законодателни промени за подобряване на работата на Инспектората към ВСС и за избягване на политическото влияние. Комисията очаква също нашата страна да приложи мерки за почтеност на бюджетните служители, особено в средите на полицията и правораздаването.

ЕК препоръчва комисията за противодействие на корупцията да предприема последователни действия, за да достигне до окончателни присъди по случаи, в които са подведени под отговорност висшестоящи лица. Препоръчва се също повишаване на прозрачността при държавната реклама, особено когато договорите са сключени чрез посредници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

2

IvanofRumen

13.07 2022 в 15:52

Ок, но оневинявате европейския крадец за чекмеджета, къща в Барселона, изнесени чували с пари. Двуличници!

4038

1

Moirae

13.07 2022 в 15:42

Няма как да стане без конституционно мнозинство от партии искащи промяна в тази посока за постигане на именно този резултат - присъди по високите етажи. Със 121 депутати - реформа на парче и с кръпки.