ЕК отпуска на България 2 млн. евро за наводненията от 2014 г.

OFFNews Последна промяна на 15 април 2015 в 10:44 1565 0

ЕК отпуска на България 2 млн. евро за наводненията от 2014 г.

Снимка Булфото/Стоян Стоянов

Европейската комисия е приела решение за отпускане на помощта от 1,98 млн. евро на България от фонд „Солидарност“ за наводненията от юли 2014 г., съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

След наводненията от юли 2014 г. в Северозападна България - гр. Мизия и с. Крушовица, през октомври 2014 г. България подаде заявление за подпомагане със Средства от фонд „Солидарност“ на Европейския съюз. На 9-ти април 2015 г. Европейската комисия прие решение за отпускане на помощта в размер на 1,98 млн. евро, които да бъдат използвани за възстановяване на щетите от бедствието.

Предстои стартирането на процедура по одобрение на бюджетни кредити от страна на Европейския парламент и Съвета, преди окончателното получаване на средствата. Предоставените средства ще бъдат разпределени между засегнатите области и ведомства на базата на одобрената от Министерски съвет методология за разпределяне на средствата от фонд „Солидарност”.

В последствие МРРБ ще организира срещи с всички териториални органи и ведомства, които ще бъдат определени за изпълнителни органи за определяне на списък с приоритетните операции за финансиране от фонда. След определянето на операциите ще бъдат изготвени и публикувани изисквания за кандидатстване, на базата на които ще бъде проведена процедура за подбор и оценка на проекти за финансиране със средствата от второто заявление по фонд „Солидарност” на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови