Двойно повече часове по физическо за всички ученици

Новите управляващи ще анализират одържавяването на лотариите и Спортния тотализатор

Адриана Бонева 13 декември 2021 в 11:40 10205 1

Снимка Архив

Учениците от 2-ри до 12-ти клас ще имат повече часове по физическо - те се увеличават от 2,5 до 5 часа на седмична база. Ще се разработи и план, с който да се предотврати зависимостта на децата и възрастните към мобили телефони и е-устройства. 

Това е предвижда програмата за развитие на спорта у нас според коалиционното споразумение на ПП, БСП, ИТН и ДБ. Учениците да могат да изучават различни видове спорт в часовете по физическо възпитание, е планирано в документа. 

Ще се изграждат и открити спортни площадки в квартали, училища и университети, сред които мултифункционални площадки, малки детски площадки, улични фитнеси, съвременни настилки в дворове на учебни заведение, балони и нови физкултурни салони. 

Новите управляващи искат "значително увеличаване на финансирането на Министерството на младежта и спорта от държавата. 

Предвиден е и анализ на ефекта от одържавяване на лотариите и Спортния Тотализатор. 

Ще се създават и фондове за награди за треньори, създаващи шампиони, както и на самите шампиони (държавни, европейски, световни и олимпийски) през програма. 

Действията с краткосрочен характер включват анализ за ефективността на спортната база, категоризация на спортни бази и оценка на развитието на спорта и видовете спорт в общините. 

Пълни ревизии ще се правят на ММС, Национална Спортна База, Сердика спортни имоти и Академика 2011 от АДФИ, Сметна палата, Икономическа полиция, ДАНС и ГДБОП. 

Финансова проверка ще се извърши на федерации, спортни клубове и организации за изразходваните средства, предоставени им от ММС. На проверка и одит подлежат и големите държавни инвестиции в спорта, както и на държавните спортни училища. 

Спортното министерство ще има нов устройствен правилник, според който ще се намали численият състав, ще се премахнат неработещите дирекции и ще се създадат нови, а възнагражденията ще се увеличат. 

За разработването на проект за нов национален стадион извън центъра на София обаче няма постигнато съгласие и темата ще се обсъжда и анализира допълнително, пише в споразумението. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

1

pisnamiotmutri

13.12 2021 в 12:55

Mного добре. Спортът е здраве, а ние сме световен лидер по смърт. На мен в момента ми се играе баскетбол и има възможност чак в центъра някъде. Самата инфрструктура е направена така че да живеем нездравословно. В Мадрид като напуснеш центъра буквално пред всеки блок има и игрище. Бях в шок от гледката.
 
X

Подкастът на OFFNews