Две партии с документи за кмет на "Младост", БСП даде ЦИК на съд

OFFNews 04 октомври 2016 в 09:17 3645 0

Две партии са се регистрирали до днес за вота за кмет на столичния район "Младост", който ще се проведе заедно с президентските избори на 6 ноември. Това са ДЕОС и Българска социалдемократическа партия, съобщиха за OFFNews от ОИК-София. 

Срокът изтича след два дни, а регистрация на кандидати за кмет ще се извършва до 11 октомври. 

БСП обжалва пред Върховен административен съд решение на ЦИК от 30.9.2016 г., с което е оставена без уважение жалбата на коалицията срещу решение на РИК на 23-ти ИР, определящо броя на членовете в секционните избирателни комисии, съобщиха от БСП-София. Без никакви критерии и доводи само в район „Младост“ секционните избирателни комисии (СИК) ще имат по 5 члена, а във всички останали райони ще бъдат със 7 члена, при условие, че район „Младост“ е с най-голям брой секции в 23-ти Избирателен район - 125 и с най-голям брой гласоподаватели - над 89 000. Провеждането на избори за президент и вицепрезидент, и национален референдум с три въпроса, всеки от които подлежащ на самостоятелно отразяване и броене, ще затрудни и усложни работата на секционните комисии, като намаленият им състав е обстоятелство, което допълнително ще затрудни гласуването, се казва в съобщението.  

Определянето на по-малък брой членове на СИК в район „Младост“ спрямо останалите административни райони в 23-ти ИР поставя тези секционни избирателни комисии в неравнопоставено положение и в невъзможност да осъществят всички действия и нормален изборен процес. Обжалваното решение на РИК на 23-ти ИР създава предпоставки за хаос и затруднения в изборния ден, които могат да повлияят на законосъобразното провеждане на изборния процес, в т.ч. и на провеждането му в законовоопределните срокове за първи тур.

В жалбата на коалиция „БСП Лява България“ до ВАС се казва, че ако ЦИК продължи практиката си, да не се произнася с изричен акт по спорни ситуации в изборния процес по жалби на политически субекти - участници в него, нейната законовоопределена функция по осъществяване на контрол и методическо ръководство на изборните комисии ще се обезсмисли и тя на практика ще упражнява само технически и регистрационни функции.

БСП издигна ген. Стефан Стефанов за кмет на Младост още на 18 септември на конференция на районната организация. Кандидатурата на бригадния генерал от резерва и бивш зам.-директор на служба "Военна информация" Стефан Стефанов спечели в конкуренция с Кристина Петрова с 58 срещу 5 гласа. Ген. Стефанов бе кандидат и на миналите местни избори. Той се класира на балотаж срещу Цвета Авджиева от ГЕРБ (47.95%) с 12.05 на сто подкрепа. Авджиева подаде оставка по настояване на кмета на София Йорданка Фандъкова след протести на граждани срещу застрояването на детска площадка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови