ДСБ: "Стабилността" на Борисов е пълна пародия, държавата се тресе от скандали

OFFNews 03 юли 2017 в 21:26 8221 2

Снимка БГНЕС

Атанас Атанасов

Държавата се тресе от серия скандали. Те превръщат така наречената стабилност на Бойко Борисов в абсолютна пародия. Очертава се нестабилна картина на държавата и то при самото начало на функциониране на 44-тото Народно събрание и на правителството.

Това заяви председателят на ДСБ Атанас Атанасов на пресконференция след редовно заседание на Националното ръководство на партията днес.

ДСБ първи поискаха парламентарна анкетна комисия, която да изясни причините за скандала „НДК”. Основното искане от тази комисия е да изясни дали има наличие или прикриване на корупционни практики, подчерта Атанасов.

Зам. председателят на ДСБ Цецка Бачкова заяви, че скандалът „НДК” "касае практически само логистичното осигуряване на Българското председателство на Съвета на ЕС и избутва на заден план много по-важния въпрос - какви са приоритетите в това председателство".

Информацията, достъпна на този етап, е изключително разнопосочна: от общи европейски приоритети до особено важни теми като интеграцията на Западните Балкани, кохезионна политика и Европа на различни скорости, констатира Бачкова.

Призоваваме правителството и министър Павлова възможно най-скоро да започнат дебат за определяне на приоритетите на Българското председателство. За да бъдат те приоритети на България, а не на правителството, трябва да има открит обществен дебат, каза зам. председателят на ДСБ.

Прави впечатление и липсата на обявени конкурси, при острата липса на административен капацитет за подсигуряване на Българското председателство на Съвета на ЕС. На какъв принцип ще се назначават експертите, как кадрово ще се обезпечи и работи успешно България в този процес, запита Бачкова.

Две съществени промени в ДОПК, приети на първо четене в НС, затягат примката около врата на българските граждани, малък и среден бизнес, констатира Йордан Иванов, председател на ДСБ Пловдив.

Първата промяна е намаляването на прага на разплащанията в брой. По този начин се намалява финансовата свобода, категоричен бе той.

Извън редицата неудобства, това създава пряка възможност за контрол върху малкия и среден бизнес. Основната идея, че администрацията трябва да улеснява живота на българските граждани и бизнес е изтикана в ъгъла, заяви Йордан Иванов.

Втората промяна в ДОПК, за която не се повдига обществен дебат, е прехвърлянето на обичайните отговорности от бизнеса и юридически лица към физически лица. Тези промени предвиждат задълженията на юридическите лица при съвсем неясни условия да бъдат прехвърлени върху управители на дружества и собственици на капитал. Това изцяло променя логиката на правене на бизнес и обезсмисля съществуването на дружества с ограничена отговорност, каза председателят на ДСБ Пловдив.

Той напомни, че такива постъпления в държавата се разходват без санкция от Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови