ДСБ: Номинацията на Бокова за ООН е жест към комунистическите кръгове

OFFNews 12 февруари 2016 в 18:19 5336 17

Радан Кънев

Кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН се възприема от нашите избиратели като жест към кръговете, свързани с комунистическото минало на страната, от които г-жа Бокова не се е разграничила.

Това обявиха от ДСБ в позиция за издигането на кандидатурата на Бокова, която беше обявена във вторник. 

Номинацията за Главен секретар на ООН показва странна приемственост между премиерите Орешарски и Борисов. Затова нейният успех или неуспех ще бъдат тяхна отговорност, посочват още от ДСБ. 

Ето и цялата позиция на партията:

Партия ДСБ в своя резолюция от 23 януари заяви, че номинацията за Генерален секретар на ООН е право и отговорност на правителството. В края на управлението си, кабинетът „Орешарски” ангажира страната ни с кандидатурата на Ирина Бокова.

Една истинска национална номинация трябва да има широката подкрепа на българското общество. Разбираме добре, че това е трудно постижим резултат. В случаят с г-жа Бокова, такава подкрепа не е възможна. Кандидатурата ѝ се възприема от нашите избиратели като жест към кръговете, свързани с комунистическото минало на страната, от които г-жа Бокова не се е разграничила.  Българският кандидат ще има претенцията да представлява в световната организация не само българите, а и останалите източноевропейци – народи, които носят травмите на комунистическите режими. Изразяваме скептицизъм, доколко настоящата кандидатура ще намери подкрепата на Източна Европа, дори и да осъди еднолично престъпленията на комунизма.

Номинацията за Главен секретар на ООН показва странна приемственост между премиерите Орешарски и Борисов. Затова нейният успех или неуспех ще бъдат тяхна отговорност.

Сегашното правителство позволи да бъде изнудвано и дори заплашвано от БСП и АБВ -  фракциите на бившата БКП. Ако влиянието на тези хора във външната политика продължи, под въпрос ще бъдат поставени не просто реформите и стабилността, а  западния цивилизационен избор на България - голямото постижение на няколко поколения българи през последния четвърт век. Демократи за силна България ще положим всички усилия за да защитим това постижение!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!