Външният министър: Първанов оказваше политически натиск за Бокова

OFFNews 10 февруари 2016 в 14:32 4076 15

Външният министър: Първанов оказваше политически натиск за Бокова

Георги Първанов, както знаете, от дълго време оказва политически натиск върху кабинета за тази номинация. Това е публичен факт.

Така външният министър Даниел Митов коментира номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. 

Митов е категоричен, че решението не е внесено по спешност. Съобщение за това беше обявено от министерството снощи в 21.21 часа. "Кандидатурата не е внесена по спешност. Просто в един момент трябваше да се вземе решение", обясни Митов.

Според него още е рано да се изчисляват шансовете на Бокова в надпреварата. "Тепърва предстоят още кандидатури. В момента всяко едно говорене по темата е чисто спекулативно и нищо повече", обясни външният министър. Според него обаче кандидатурата не е закъсняла. Самата номинация е от края на декември месец. 

Във вторник Георги Първанов обяви пред БНТ, че Бокова ще бъде българската кандидатура за генерален секретар. Решението на Външно министерство идва само няколко дни, след като в Лондон премиерът Борисов каза, че България ще посочи своята кандидатура до края на март, тъй като иска да е сигурен, че ще тя ще получи подкрепа от всички страни.  

Тази седмица бившият външен министър Соломон Паси разкритикува правителството за забавяне на българската кандидатура. Той посочи, че руският президент Владимир Путин би наложил вето на всяка една кандидатура, ако тя идва по линия на Европейската комисия. "Ако искате да доставите удоволствие на Путин, предложете член на ЕК за шеф на ООН, за да може той да наложи вето", каза Паси и определи премиера Борисов кат "мекушав, нерешителен и дълбоко некомпетентен" по темата ООН. 

Същият ден стана ясно, че еврокомисарят Кристалина Георгиева няма намерение да участва в надпреварата. От правителствената пресслужба съобщиха, че в телефонен разговор с премиера тя го е уверила, че ще "отдаде цялото си внимание на темите, за които е получила доверието на българското правителство, Европейския парламент и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер".

Ако ГЕРБ направят социалогическо проучване сред собствените си избиратели биха видели, че Бокова далеч не е убедителна кандидатура. Защо при това положение решението се бавеше, за да остане същото като на Орешарски и миналото правителство?! Трудно мога да си представя, че хората от Източна Европа, които толкова пострадаха през периода на комунизма, биха подкрепили тази кандидатура. Пропусна се сериозен шанс за представяне на обединяващ нацията кандидат, коментира във Фейсбук депутатът Мартин Димитров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!