Ексклузивно Еврокомисията: Не сте готови за еврозоната

ДСБ гласува доверие на ген. Атанасов въпреки изборната загуба

Рени Петрова 17 юни 2024 в 15:11 2129 3

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Председателят на ДСБ Атанас Атанасов

Националното ръководство на Демократи за силна България" дава "мандат и доверие" на председателя на партията Атанас Атанасов. Това се казва в позиция на ДСБ след проведено заседание на ръководството днес. 

Два дни след изборите 2 в 1 на 9 юни Атанасов обяви, че няма да подаде оставка, както направи Христо Иванов - лидерът на "Да, България", ден по-рано.

"От своя страна, аз ще поискам вот на доверие от нашите членове и симпатизанти и ще разчитам на откровен диалог, който да посочи пътя напред. Убеден съм, че независимо от допуснатите грешки ние постигнахме един категоричен успех - консолидация на демократичната общност, която няма аналог за последните 2 десетилетия - първоначално в рамките на Демократична България, а в последствие и с партньорите ни от “Продължаваме промяната”. Тази консолидация трябва да продължи с привличането на нови партньори от политическия и гражданския сектор", написа тогава председателят на ДСБ, като след това благодари на Христо Иванов.

Сега от "Демократи за силна България" съобщават, че след като са обсъдени изборните резултати - "Продължаваме промяната - Демократична България" е едва на трето място с 14,33% подкрепа, са взети следните решения: ДСБ, като част от ПП-ДБ, да бъде решителна опозиция и даване на мандат и доверие на Атанасов. 

Освен това на 6 юли ще бъде свикат Изпълнителен съвет, на който да бъде обсъдено насрочване и провеждане на Национално събрание.

От партията допълват, че отчитат сериозната загуба на подкрепа на коалиция “Продължаваме промяната - Демократична България”.

"На фона на рекордно ниската избирателна активност, това е явен сигнал, че сме изправили избирателите си пред труден избор. Вината за това е наша. Допуснали сме да бъде нарушен диалогът с нашите поддръжници, който винаги е бил най-голямата ни сила. Сега се нуждаем от откровеност и висока степен на критичност, за да потърсим пътя как да продължим напред. Ще положим всички усилия в тази посока", посочват още от ДСБ.

Партията иска Атанас Атанасов да продължи разговорите в рамките на Демократична България и партньорите от Продължаваме Промяната за създаване на условия за успешна работа в рамките на новото на Народно събрание. 

"Съобразявайки се с волята на избирателите, ДСБ, като част от коалиция “Продължаваме промяната - Демократична България”, ще бъде решителна опозиция срещу всеки опит за връщане назад към порочните практики и модела на Борисовата държавата", заключват оттам.

    Рени Петрова

    Рени Петрова завършва специалност "Социална педагогика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Присъединява се към екипа на OFFNews.bg през 2019 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    585

    3

    Stoyancho

    18.06 2024 в 12:53

    Грешен ход на ДБ, поредния грешен

    1017

    2

    IvoIvo

    18.06 2024 в 10:18

    Какво ти доверие точно на него бре!

    1010

    1

    Диоген

    17.06 2024 в 16:32

    жалка работа..искат май и малкото останали хора в тази партия да ни изгонят.
    както винаги-едно говори,друго прави
    каквото е нинова за бсп,това е ефрейторчето за ДСБ
    ясно е ,че Радан им е пречка
    още повече с преференциите които получи
    страх го гони аа и сие
     
    X

    Историите на Иво Иванов