ДСБ: Борисов приспа МВР, за да скрие разпределението на порциите в държавата

OFFNews 13 януари 2017 в 12:47 4604 1

"Борисов приспа системата на МВР, за да скрие разпределението на порциите в държавата. Премиерът действаше на принципа разделяй и владей, ръчно пое цели структури и изолира министрите от вземането на решения."

Това каза народният представител от ДСБ Атанас Атанасов на пресконференция, на която направиха оценка на политиката по обществен ред и сигурност на кабинета Борисов.

В края на мандата на това Народно събрание от ДСБ не виждаме решения на проблем с битовата престъпност, корупция и източване на държавния бюджет чрез обществени поръчки, заяви лидерът на партията Радан Кънев. Според него по нито една от тези болезнени теми правителството не се е справило.

„Борисов противопостави министъра на вътрешните работи и шефа на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Премиерът изолира министрите от вземането на кадрови и оперативни решения и пое на ръчно управление цели структури от сектора и оформи политика на „кадрова търговия”, обясни Атанасов. 

По думите му министър-председателят незаконно е овластил главния прокурор и го е превърнал в специална служба. Атанасов заяви, че на практика двамата избирателно са определяли случаите на корупция, като ги използват за разправа с неудобните. 

„Правителството поради зависимости отказа да води битка с корупцията по високите етажи на властта. Връщането на ГДБОП в МВР не доведе до никакви резултати”, добави Атанасов.

По думите на Атанас Атанасов, премиерът целенасочено е отказал да извърши кадрови промени, като е запазил хора от правителството на Пламен Орешарски. Подбираха се кадри по лоялност към управлението с цел приспиване на системата. Липсваше конкурсно начало при израстване в кариерата на служителите и това трайно демотивира честните и свободните, допълни Атанасов.

Той критикува правителството за липса на воля да се бори с корупцията и да пресича каналджийската дейност:
”Трафикантите необезпокоявано минават през София и после извеждат мигрантите през сръбската граница, а заловените за тази дейност са само чужди граждани. Корупционните вериги осигуриха сериозни доходи на части от организираната престъпност и позволиха на служители по границата да се включат в нея. Премиерът Борисов действаше на принципа "разделяй и владей.”

Народният представител от Реформаторски блок Вили Лилков обясни, че сме далеч от създаването на селска полиция. Той призова да се дадат правомощия на кметовете, защото на този етап те остават безсилни в борбата с престъпността.

Като успешна мярка от ДСБ отчитат проведената политика по електронно управление, която са постигнали изключително трудно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

1

Нострадамус

13.01 2017 в 14:14

Поведението на Боко Борисоф (и на ГЕРБ) винаги е било антидържавно, популистко, мафиотско, крадливо и е подчинено изцяло на личния му интерес. Което за съжаление е обичайно за лидера на ГРУПИРОВКАТА ГЕРБ http://www.flagman.bg/article/118748