ДПС ще се съобрази с част от мотивите на Радев за вето върху закона за КТБ

OFFNews 22 февруари 2018 в 09:38 4287 1

Пеевски работи по мотивите на Радев за вето върху закона за КТБ

ДПС ще се съобрази с някои от мотивите на президента, с които беше наложено вето върху текстове от Закона за банковата несъстоятелност.

Това стана ясно от думите на депутата от ДПС Йордан Цонев пред Нова тв. 

Аргументите на държавният глава, с които законът беше върнат в парламента, са, че няма яснота за това каква ще е финансовата полза от промените и че текстовете имат обратно действие, което е недопустимо.

"Президентът посочва в мотивите си нещо, с което ние ще се съобразим. Той казва, че обществото трябва да има по-голяма яснота относно обхвата на правните последици в следствие на закона. Ние работим в момента върху това да отговорим на онази част от мотивите на президента, в която той иска да внесем повече яснота", уточни Цонев.

Йордан Цонев коментира, че ДПС приема бележката на президента за обратно действие на закона, което е в нарушение на правовата държава.

"Ние работим в момента – ние и екипът на г-н Пеевски, върху това да отговорим върху мотивите на президента и да внесем повече яснота", каза той. Цонев поясни, че споделя мнението, че качеството на законодателството в последните 20 години е спаднало, което налага и активността на президента да се намесва:

Прави впечатление, че президентът Румен Радев упражнява много активно правото си на вето върху определени законопроекти. Мисля, че това е седмото му вето за една година. Ако не ме лъже паметта, никой от предишните президенти няма толкова висока активност. За мен и за моите колеги това е много положително явление. То говори най-малкото за 2 неща - че президентът е решил твърдо да бъде коректив на законодателството и да упражнява това си конституционно правомощие активно и че вероятно качеството на законодателството е спаднало.

Цонев коментира, че с ветото президентът не отрича правото на Народното събрание да приема законодателни норми, които имат действие преди приемането, "макар че това е нетрадиционен способ".

„Промените в закона, които предложихме, дават правен способ на синдиците при определени обстоятелства да могат да върнат определени активи. Законът само дава няколко правни способа повече на синдиците да направят осребряването”, каза още депутатът от ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови