ДПС за ветото върху закона за КТБ: Президентът Радев не разбира законопроекта

OFFNews 21 февруари 2018 в 11:59 3090 0

"Право на президента е да налага вето. Това е седмото наложено вето от държавния глава. Ние не сме съгласни с мотивите на президента. Считаме, че има неразбиране на параграф 5, 6 и 7 от нашия законопроект, както и неразбиране на член 14 от Закона за нормативните актове".

Това заяви народният представител от ДПС Хамид Хамид по повод наложеното вето от президента Румен Радев върху законопроекта за промени в Закона за банковата несъстоятелност, станал известен като закона на Пеевски за КТБ.

"Считаме че има неразбиране по отношение на параграф 5, където се говори, че законът погасява задължения и заличава права. Това абсолютно не отговаря на истина. За погасяване на задължения, за произнасяне по цесиите, ще се произнесе бългаският съд. Ние псамо даваме правен способ на синдиците да запазят активите докато се произнесе съдът. В момента висят над 800 дела пред съда и само той може да каже дадена сделка дали е нищожна, недействителна. Тези текстове, които ние сме предложили в преходните разпоредби осигуряват активите да не бъдат разграбвани и те да стоят в масата на несъстоятелността, докато се произнесе българският съд.", каза още Хамид.

Днес президентът Румен Радев наложи вето върху текстове от промените в Закона за банковата несъстоятелност, който бе предложен от ДПС.

В мотивите за наложеното вето се посочва, че обществото има нужда да знае конкретните измерения на последиците от приетия закон.

"Когато решава да приложи такава крайна мярка, Народното събрание би следвало открито да дебатира колко са обезпеченията, които ще бъдат нищожни, колко са прехвърлянията на акции и дялове, които ще бъдат относително недействителни, приблизително каква ще е стойността, с която ще бъде увеличена масата на несъстоятелността на КТБ след прилагането на закона", се посочва в мотивите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови