ДПС подаде ръка на БСП - похвали социалната им програма

Ружа Райчева 11 ноември 2022 в 10:23 795 0

Йордан Цонев и Хамид Хамид в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Йордан Цонев и Хамид Хамид в Народното събрание

Вашата програма е много добра основа за социално бъдеще. Наистина може да стане една добра социална програма, тя може да бъде подкрепена от нас, защото това е дългосрочна социална политика. Добра основа за сериозна социална политика на един антикризисен кабинет.

Това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев в края на срещата с БСП в Народното събрание за обсъждане на държавния бюджет. Освен от Нинова, БСП бяха представлявани от Румен Гечев, Драгомир Стойнев и Георги Гьоков. От страна на ДПС бяха председателят на движението Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев и Хамид Хамид. 

Служебният кабинет смята да внесе предходния бюджет за 2022 г., а от БСП настояват, че е това е неприемливо. Нинова подчерта, че БСП се опитва да търси съгласие за промени между първо и второ четене с фокус върху социалната сфера, без да се дестабилизира макрорамката на бюджета.

"Готови сме с ваши предложения също да седнем и да разговаряме за какво е възможно. Да не се увеличават дълговете, да бъдем в нормални граници на дефицит. За нас е изненада, че служебният кабинет предвижда понятието енергийна бедност да влезе като понятие през 2024 г. Ние искаме тази дефиниция да се изработи още сега", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че самата покана за среща от страна на БСП е крачка в правилната посока. По думите му трябва да се възстанови диалогът между власт и опозиция, диалогът между властта и хората.

"В 48-ото Народно събрание имаме голяма крачка напред в българския политически терен", обяви той. Карадайъ подчерта, че ДПС не очакват дългосрочни политики от служебните министри, а политическа рамка. По думите му политическата рамка е по-важна от конкретните мерки.

"Сега опасността всеки да подхожда с предизборен популизъм е много голяма, но всичко се трупа на гърба на народа - и социалните мерки, и дълговете ще се плащат от хората", заяви Мустафа Карадайъ. 

Корнелия Нинова подчерта, че БСП разделят преговорите за правителство от бюджета, тъй като няма време. 

Какво предлага БСП?

Левицата иска минималната работна заплата да се увеличи до 850 лева (което е 50% от средната). Да се отпуснат безплатни лекарства за деца до 14 г., безплатни учебници за всички от първи до дванадесети клас, еднократна помощ за учениците в начален курс на стойност 300 лева, освобождаване на младите до 26 г. до данък върху дохода и необлагаем минимум в размер на линията на бедност - 504 лв.

Друго предложение е майчинството да следва минималната работна заплата и през втората година да стане 850 лв., преизчисляване на пенсиите, подкрепа за енергийно бедните, таван на цените на ток, парно, газ и вода, както и въвеждане на две тарифи.

Идеята на БСП е еднократната помощ при раждане на първо дете да стане 500 лв., за второ - 1000, за трето -1500 лв., като майките студентки да получат по 10 работни заплати - 8500 лв. Предвижда се и майките на второ и трето дете, които са се осигурявали 24 месеца преди раждането, също да получат еднократна помощ от 8500 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови