ДПС и ГЕРБ предлагат да се опростят натрупаните данъчни задължения на вероизповеданията

Законопроектът предвижда свещенослужителите да взимат учителски заплати

OFFNews Последна промяна на 02 февруари 2019 в 15:55 6308 2

Снимка БГНЕС

Да се опростят еднократно всички публични задължения на вероизповеданията, натрупани до 31 декември 2018 г. Това е заложено в законопроекта за изменение на Закона за вероизповеданията.

Законопроектът е внесен в четвъртък от председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Промените предвиждат да бъдат опростени главниците, наред с лихвите и разноските по тях. В мотивите на законопроекта вносителите лаконично са заявили, че предложението е "за изпълнение на целите на финансирането чрез целева субсидия за текущи разходи на вероизповеданията".

От ГЕРБ и ДПС предлагат още заплатите на свещенослужителите и служителите на религиозните институции да се обвържат с тези на учителите, като възнагражденията на свещенослужителите да не могат да надвишават тези на учителите. Това изключва лицата в ръководните органи на вероизповеданията, чиито заплати могат да се изплащат за сметка на държавната субсидия за текущи разходи. От 1 януари тази година минималната учителска заплата е в размер на 920 лв.

Тези предложения идват само месец, след като редица спорни промени в Закона за вероизповеданията бяха приети в последния работен ден на парламента за миналата година. Тогавашните предложения също бяха внесени от Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ и предизвикаха неразбирателство между ГЕРБ и коалиционния им партньор - "Обединени патриоти", които дори напуснаха пленарната зала по време на дебатите.

Според предложените промени ежегодно ще се отделят средства от държавния бюджет за финансирането на българските православни църковни общини не само в рамките на България, но и в в чужбина, като средствата ще се разпределят от Дирекция "Вероизповедания" на Министерския съвет. 

Законът, който въведе държавната субсидия за вероизповеданията, бе приет след гласуването на Бюджет 2019 г. В резултат на това, въпросните разходи не бяха предвидени в него и по тази причина в законопроекта си Цветанов и Карадайъ предлагат тазгодишната държавна субсидия към вероизповеданията да бъде изплатена от бюджета на Министерския съвет за 2019 г.

С предложените промени също така средства от държавната субсидия ще могат да се изразходват за цели извън текущите разходи само след изплащане на всички заплати и възнаграждения на свещенослужителите и служителите на религиозните институции.

Законопроектът бе внесен дни, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че патриархът "лично го е помолил" парите, предвидени за Българската православна църква, да бъдат преведени по-рано от предвиденото. В резултат на това Министерският съвет спешно отпусна допълнителни 5 млн. лв. за Дирекция "Вероизповедания", които са предвидени за изплащане заплати на свещеници в малки населени места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови