ДПС атакува президента, защото благословил репресиите на предишния вот

Движението било срещу купения вот, тази грозна практика трябвало да спре

OFFNews 17 септември 2021 в 19:15 4593 2

ДПС ще се бори срещу наложената с благословията на президента Румен Радев "репресия срещу няколко партии в полза на други" на предишните парламентарни избори и няма да позволи това се повтори и с вота на 14 ноември, стана ясно от думите на зам.-председателя на движението Станислав Анастасов пред бТВ.

"Румен Радев руши демокрацията и законността. Действията на служебното му правителство, министър (Бойко) Рашков, който използва репресии срещу гражданите и някои партии в страната. Ще дойде момент, когато ще дадем гласност на всички нарушения на служебния кабинет", закани се Анастасов.

Партията събирала документи, които ще докажат как е действало МВР при обиски срещу купуването на гласове преди предишните избори.

"Ние сме против купения вот, това е грозна практика, която трябва да се спре. Но да се използва за параван за правене на друго нещо, това е различно. Дадените на прокурор случаи са под 100, а случаите на такива действия са над 10 000", каза зам.-шефът на ДПС.

Според него това се е случвало със знанието на Румен Радев.

"Документите, които трябва да покажат случаи на репресии, ще бъдат показани в предизборна кампания, за да не позволим да се намесва правителството на Радев в тази предизборна кампания, която вече е и негова", закани се той.

По думите му президентът вече не е обединител на нацията, защото нарушава Конституцията. Като пример за това Анастасов даде случаят с гражданството на Кирил Петков и отказът да бъде изваден от кабинета като министър на икономиката. 

Самият Петков на няколко пъти посочи, че се е отказал от канадското си гражданство. Въпреки това 55 депутати от ГЕРБ се обърнаха към Конституционния съд, а КС допусна казуса за разглеждане. По Конституция членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани. ГЕРБ атакуваха в КС президентския указ за назначаването на служебния кабинет в частта, с която Петков е определен за министър.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови