Донев: Уроците на историята могат да ни спестят грешките, които може да допуснем отново

OFFNews 22 септември 2022 в 20:19 2425 2

Гълъб Донев

Снимка БГНЕС/ ВЛАДИСЛАВА ГРИГОРОВА

Донев призова да следваме примера на държавниците, благодарение на които страната ни остава обединена и независима

След 10 дни ни предстои да направим избор, който ще определя идните дни на България. Избраните от народа ще получат - някои за първи път, други за пореден - призванието да сбъднат завета "Съединението прави силата". Уроците на историята могат да ни спестят историческите грешки, които има риск да допуснем отново.

Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев по време на тържествената заря-проверка във Велико Търново по случай Деня на независимостта на България.

Донев призова да следваме примера на държавниците, благодарение на които страната ни остава обединена и независима и да не забравяме завета за единение.

Ето и цялата реч на премиера: 

Старопрестолният град ни събира отново, за да възродим в общата ни историческа памет деня 22 септември 1908 г., когато младата българска държава заявява пред великите сили с дързост, чест и достойнство своя избор на независимост и първо на свободно развитие.

Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ, е възглас, който сякаш чуваме и днес, макар и с огорченията и разочарованията. Освобождение, съединение и независимост са историческият сплит, който свързва Третото българско царство с първата българска държава, създадена през 681 г.

Всички помним най-първия разказ за България - той е завет за сила в единението. Да сме като един - това ни завеща хан Кубрат в началото. Да сме държава, достойна да бъде равноправен член на цивилизованите народи, записаха предците ни в манифеста за независимост. Макар да е писан на железопътна спирка по пътя, който води до старата столица, манифестът е логично следствие на усилията на тогавашните български политици и дипломати за възстановяване на държавността и икономическото преуспяване на България.

Манифестът е израз на съкровения идеал за обединение на българския народ. Независимостта на българската държава е кауза, която преди 114 години събира в един сноп очакванията на народа и действията на народните избраници. След 10 дни ни предстои да направим избор, който ще определя идните дни на България. Избраните от народа ще получат - някои за първи път, други за пореден - призванието да сбъднат завета - Съединението прави силата! Уроците на историята могат да ни спестят историческите грешки, които има риск да допуснем отново.

Нека следваме примера на българските държавници, които свободата независимостта и суверенитета България издигаха в свое верую. Да си подадем ръка над разделителните линии в името на единението. Преуспяването на България е споделената ни цел. Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

23.09 2022 в 00:38

Гълъбе Гълъбе, стига с тея клишета , стереотипи и високопарни брътвежи. Наслушали сме се на това от речите на Тодор Живков.

България живее в зависимост от Русия.

България няма достатъчно опит в демокрацията и борбата с корупцията

Погледнете със скромност върху себе си, признайте си от какво имаме нужда да научим, и изберете политици, които могат да донесат нещо на страната от старите опитни демокрации

Нито сме толкова уникални, нито сме първите с тези проблеми. Балканизирането на всякакви добри практики е нашия ендемичен проблем

Не знаем как да се учим. Съблазнява ни гордост (излишна, национализъм?!), без покритие

Кажете да на тези които посочват проблема в нас и решението чрез труд и обучение от тези които са го правили преди.
 
X

Да помогнем на украинските деца!