Донев: Когато ''страхувам се'' се използва от прокурори, значи е необходима съдебна реформа

OFFNews 17 май 2023 в 10:35 1479 0

Гълъб Донев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Гълъб Донев

Когато възвратните глаголи "не се страхувам" и "страхувам се" се използват от представители на българската прокуратура, а не като упражнение по българска граматика, това недвусмислено говори за необходимостта от реформа на съдебната система.

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев преди заседанието на Министерския съвет в сряда. Думите му са по повод изявленията на главния прокурор Иван Гешев в понеделник, който посочи, че не се страхува след "посланието, че има семейство и че "е сам на скалата, а там духа вятър". Последва отговор от заместника му Борислав Сарафов, който неколкократно бе споменат от Гешев. Сарафов обяви, че се страхува за живота си и поиска охрана. 

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също заговори за страх, но категорично заяви, че не се страхува, макар "главният прокурор да споменава само Бойко, Бойко, Бойко". 

Гълъб Донев се похвали, че събитията от последните дни потвърждават усилията на служебното правителство вече втори мандат да отключи законодателната работа в поредното Народно събрание по законите за правосъдната реформа. 

"Всички сме наясно колко важно е да бъде сформирано редовно правителство. "За съжаление, засега значим напредък не се наблюдава", допълни министър-председателят.

Донев посочи, че в спешен порядък трябва да се прие държавният бюджет и важните за обществото закони, които иначе се посочват като приоритет в политическите декларации. 

"Законът за държавния бюджет, законопроектите по Националния план за възстановяване и устойчивост и съдебната реформа не са важни за служебното правителство, а за всеки български гражданин", обясни Донев. 

Той припомни, че държавата работи в режим на удължителен закон на бюджета, който изтича на 10 юни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови