ГЕРБ започва разговори за министерски кресла, няма да подкрепят втори мандат на ПП-ДБ

Йорданка Веселинова 17 май 2023 в 09:41 6992 8

Борисов и Габлиел

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Бойко Борисов и Мария Габриел с брифинг в парламента

"Вече ще си говорим за имена и състав на Министерски съвет", каза пред журналисти в парламента Мария Габриел, номинирана от ГЕРБ-СДС за премиер с първия мандат.

"Кои са отговорните сили, които ще работят България да има редовно правителство в рамките на първия мандат", реторично попита тя, индиректно визирайки ДПС и "Има такъв народ", с които Габриел проведе срещи миналата седмица, но така и не получи твърдо "да".

Междувременно БСП изненадващо обяви, че прекратява преговорите с ГЕРБ. Решението дойде точно седем часа след заявката на главния прокурор Иван Гешев, който обяви, че започва да "измита политическия боклук в парламента".

На срещите от ИТН поискаха свои експерти в кабинета, а ДПС - хора с "европейски и брюкселски профил". Двете формации към момента нямат решение дали ще подкрепят проектокабинета "Габриел". Дори и да го направят обаче гласовете на ГЕРБ, ДПС и ИТН не стигат - общо трите формации разполагат със 116 гласа, а необходимите при пълна зала са 240. Запитана дали ще разчита на падащ кворум, Габриел даде уклончив отговор.

"Ще изпълня мандата и ще се върна при президента", заяви тя.

За проектокабинета обаче липсват точно 5 гласа. Те бяха сигурни с подкрепата на БСП. Мария Габриел към момента не отчита като грешка решението си да обяви война на главния прокурор, което доведе и до изтеглянето на левицата от преговорите:

"Виждайки какво се случва си задавам въпроса колко важно беше да се започне тази стъпка. Трябва да стане цялостна съдебна реформа. Кандидатът за министър-председател Мария Габриел се осмели да изрече тема, която в последните три години се чува и от българските граждани", заяви тя, но не отговори на въпроса чие е било решението ГЕРБ да изненадващо да промени позицията си.

Тя коментира и вчерашното решение на "Продължаваме промяната - Демократична България", които потвърдиха позицията си да не подкрепят първия мандат на ГЕРБ и да започнат работата си за втория мандат, поставяйки Конституционната промяна и съдебната реформа в основата на разговорите.

"Не виждам политическата логика да подкрепим едно такова решение (ГЕРБ да подкрепи мандат на ПП-ДБ - б.а.)", каза още Габриел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

89

8

bat.galin

17.05 2023 в 15:58

* грешка : "*******" да се чете "лапачите на мИШКИ"

89

7

bat.galin

17.05 2023 в 14:46

ибрикчиите и ********* тръпнат в очакване.

-1395

6

AlexT

17.05 2023 в 13:03

Писах го , преди, даже, предните избори :)) Сега ГЕРБ – Марчето ще го предлага::)
Марчето ще предложи Правителство на МАЛЦИНСТВОТО, на пръв поглед :).. Ще има всякакви модели-предложени за МИНИСТРИ / купени и влюбени в себе си екземпляри .. :) / ..Стари забравени кадри на демократите , даже, ще се появят , дпс- „експерти” по краденето, някои „независими”, „дълбоки агенти” на пеевски и доган, секретни сикаджии :)), може и контролиращи руски агенти ... и почти няма да има известни гербери ..:)) Разчита се , че и ще има ДЕПУТАТИ от всички групи,които няма да искат да напуснат столовете си, и отново да рискуват сладките спящи места в Народното събрание::)
Ако мине- мине...Ако НЕ МИНЕ –ще са виновни ВСИЧКИ в Народното събрание, всички, които не са приели „европейското” правителство на Боко ..:)) И избори и т.н..:)
Писах го варианта – за правителство на ДБ-ПП, сега Герб ще го пробва ::))

14469

5

случайно прочетох

17.05 2023 в 13:02

".....беше да се започне тази стъпка....."??? Как се започва стъпка :–))))))))))))))))

"Кандидатът за министър-председател Мария Габриел се осмели да изрече тема, която в последните три години се чува и от българските граждани" ???

Не знам колко езика знае, но българския не ѝ се получава.
Е, може и умствен да е проблемът.

-1655

4

ob1

17.05 2023 в 12:04

Макаците на снимката не изглеждат много като щастливи победители... що така, сашке?

17439

3

мнение от IP

17.05 2023 в 11:53

Осмелила се, видите ли, кандидатът М.Габриел да изтече темата за главния прокурор...три години къде беше? И кога се осмели, когато Борисов се осмели да жертва "брат си' Гешев..На тази жена брюкселска е опаковката, а отвътре - чиста борисовка.

4738

2

Того

17.05 2023 в 11:51

Политическият боклук (по Гешев), Баце, усеща жегата зад ъгъла.

2550

1

alfakentavur

17.05 2023 в 09:57

Я да погледнем календара за датата на следващите избори....