Дончев за горивата: Картел се доказва много трудно

OFFNews Последна промяна на 22 август 2015 в 10:58 5391 10

Картел се доказва много трудно, каза вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев по повод вчерашното изказване на премиера Бойко Борисов за съществуваща договорка за цените на горивата.

"Тук навлизаме в много сложен икономически и юридически анализ дали това е картел. Да, българският пазар е малък като обем и брой играчи и е относително незрял. Но определено има нещо нередно. Дали това е картел или е нещо подобно, очаквам колегите от Комисията за защита на конкуренцията да кажат по-скоро", коментира вицепремиерът.

Той подчерта, че цената не единственият проблем при горивата, а и тяхното качество.

Дончев обясни, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е изпратила писмо до Министерски съвет, в което заявява, че още на 30 юни е стартиран секторен анализ на пазара на горива. Той изрази надежда резултатите да излязат скоро.

Вицепремиерът подчерта още, че  държавата не определя цените на дизела и бензина, а "пазарът е автономен и той би трябвало да казва каква е цената". Той добави, че освен цената на петрола, основни фактори за крайната цена на горивата са ставката на ДДС и акцизът.

По повод това, че цената на петрола на световните пазари пада, а горивото у нас не поевтинява, Дончев обясни:

"Преди петролът да бъде купен и от него да бъде произведен бензин или дизел, минава един период от 20 дни. При динамичен и остър пазар всеки търговец би трябвало да се бори да привлече повече клиенти, но в България това не се случва."

Той даде пример със собствениците, които притежават по 2-3 бензиностанции. По думите му за тях има два сценария: единият е да се борят за по-голям пазарен дял, продавайки с 5 стотинки надолу спрямо цената на другите: "В един момент можете да си направите изчислението кога ще печелите повече - когато имате малко по-висок пазарен дял, продавайки по-евтино, или със същия пазарен дял, продавайки на цената на всички останали - и така сметката ви излиза".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.08 2015 в 07:46

Дончев, вземи и обясни защо постоянно "бутате" пазара на горива към КАРТЕЛ? Да помогна - понеже не може НИКОГА да бъде доказан!!! Обикновенно се картелират големи и равностойни играчи с цел печалба. Някъде в БГ да виждаде , такива??!! Това си е чиста злоупотреба с господстващо положение и от компания притежаваща значителна над другите пазарна сила. Но след като поставяте задача на КЗК - "Докажете нещо, което го няма!- те го правят понеже наистина го няма. Значи ни правите на балами! Сега обяснете, защо е това отношение към вашия работодател, българският избирател?! Много съм ви обиден г-н Дончев! Жалко, че стадионите , в тази страна се използват само по предназначение!

22.08 2015 в 21:27

Май вдигаме ръчички? Тъжно!

22.08 2015 в 17:41

Оставете тая дъвка с терпентините! 1в на едро варира от 3 до 5лв! Кой е луд да купува терпентина на 3лв и да го продава на 2,60?
Ебах ти тъпите гробари!
Дончев ти си ебати глупака, дончев! Ни философ, ни икономист, ни администратор... просто соло ташак на главния простак, за друго не ставаш!

22.08 2015 в 16:19

Къртел се доказва трудно -> може, може...още по-трудно се доказва терпенти в горивата след като го няма(освен ако някой не е съвсем изфирясали и да ръси мангизи)....но да се доказва че всеки гробар е идиот е съвсем просто, даже не е необходимо да се говори за Царя на тиквите Боко, достатъчно е да се погледне с невъоръжено око Дончев!!!

22.08 2015 в 14:40

Дълбоки мисли от "икономиста" от ВТУ.

22.08 2015 в 14:02

Как на запад все могат, тук им е все трудно, все не могат...Може би щото ще лъснат парите, които са вземали от тях..

22.08 2015 в 12:03

Такава пародия и манипулация на обществото е недопустима!Главният Клоун от Бостан, отново показа, че е една тъпа мутра, която си мисли, че с безмозъчните си изказвания ще върне отново народната любов, но изцяло ще се наложи да разчита на на гласовете на ДОГАН, за да продължи да е в управлението на гниещата от трупове държава.

22.08 2015 в 11:36

Спазват тенденцията , Боко върви от телевизия на телевизия да се прави на мъж , а после послушните министри обикалят по следите му да замитат . Бочко обяснява как т'ва нямало как да продължава повече , сега по веригата излиза следващия чиито тон омеква леко , след това ще излязат с изявление от комисията за пазарно регулиране , те пък ще са още по-пестеливи в изказванията си , докато в крайна сметка се окаже, че "виновните" даже и в съдя няма да влязат .
Това драги ми сънародници се популизъм в най-чиста форма , главатаря говори на едро раздава правосъдие пред камерите , после неговите хора се чудят как да замажат положението , а след това всичко по старо му ....

22.08 2015 в 11:34

Квадратен корен се вади много трудно... за разлика от кръглия корен, който има краставица...
ИКОНОМИКАТА ГЛУПАКО!
Променете тежката и изключително рестриктивна и същевременно тромава процедура за акцизните складове. Ясно е че втори Нефтохим в България няма да има. Позволете на големите търговци да внасят горива от други европейски държави! Не може производителя Лукойл да държи и почти всички акцизни петролни складове.
Там е разковничето.

22.08 2015 в 11:31

Е то затова в картел ги обвинявате де..
Виж монопол се доказва лесно, но за това мълчим.