Дончев за горивата: Картел се доказва много трудно

OFFNews 22 август 2015 в 10:58 6076 10

Картел се доказва много трудно, каза вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев по повод вчерашното изказване на премиера Бойко Борисов за съществуваща договорка за цените на горивата.

"Тук навлизаме в много сложен икономически и юридически анализ дали това е картел. Да, българският пазар е малък като обем и брой играчи и е относително незрял. Но определено има нещо нередно. Дали това е картел или е нещо подобно, очаквам колегите от Комисията за защита на конкуренцията да кажат по-скоро", коментира вицепремиерът.

Той подчерта, че цената не единственият проблем при горивата, а и тяхното качество.

Дончев обясни, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е изпратила писмо до Министерски съвет, в което заявява, че още на 30 юни е стартиран секторен анализ на пазара на горива. Той изрази надежда резултатите да излязат скоро.

Вицепремиерът подчерта още, че  държавата не определя цените на дизела и бензина, а "пазарът е автономен и той би трябвало да казва каква е цената". Той добави, че освен цената на петрола, основни фактори за крайната цена на горивата са ставката на ДДС и акцизът.

По повод това, че цената на петрола на световните пазари пада, а горивото у нас не поевтинява, Дончев обясни:

"Преди петролът да бъде купен и от него да бъде произведен бензин или дизел, минава един период от 20 дни. При динамичен и остър пазар всеки търговец би трябвало да се бори да привлече повече клиенти, но в България това не се случва."

Той даде пример със собствениците, които притежават по 2-3 бензиностанции. По думите му за тях има два сценария: единият е да се борят за по-голям пазарен дял, продавайки с 5 стотинки надолу спрямо цената на другите: "В един момент можете да си направите изчислението кога ще печелите повече - когато имате малко по-висок пазарен дял, продавайки по-евтино, или със същия пазарен дял, продавайки на цената на всички останали - и така сметката ви излиза".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!