До края на годината ще има нов Закон за обществените поръчки

Нели Чолашка 20 март 2015 в 11:31 2998 1

Томислав Дончев

До края на годината ще бъде приет чисти нов Закон за обществените поръчки (ЗОП).

Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев в кулоарите на парламента по повод призива на президента Росен Плевнелиев от вчера да се промени ЗОП с цел да се въведат електронни обществени поръчки.

"Става дума за изцяло нов закон, а не за поредната промяна и поредната кръпка в закона. Той има за цел да транспонира текстовете от новите директиви, но и да внедри всички научени уроци. Задачата, която е дадена на експертите, е законът да е толкова прост и разбираем , колкото може да бъде, защото анализът показва, че голяма част от грешките, които се правят не са само и единствено от злонамереност. Те се правят от изключително сложната и дори на моменти объркана законодателна рамка, която има", обясни днес Дончев.

Относно другият закон, за който призова президентът - Закон за еврофондовете, вицепремиерът напомни, че изработването на такъв закон е иницииран от него още през 2012-та година.

Работи се усилено по финалната версия на текста, надявам се той да бъде на вниманието на Народното събрание при всички случаи преди средата на тази година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови