До 700 военни ще помагат за охраната на границата ни с Гърция и Турция

OFFNews 26 август 2021 в 15:10 1039 0

Между 400 и 700 български военнослужещи ще подпомогнат охраната на границата ни с Гърция и Турция за предотвратяване на нелегално проникване на бежанци. Това съобщи министърът на отбраната Георги Панайотов на учебен център „Црънча“, където наблюдава демонстрацията на способности в съвместната българо-американска подготовка JCET.

"Натискът на българската граница се увеличава, което изисква от правителството да действа и то прави точно това", подчерта министърът.

По думите му военните ще бъдат основно от двете бригади на Сухопътните войски и от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и ще се определят в зависимост от необходимостта. Ще бъде дислоцирана и съответната техника и екипировка.

"Те ще охраняват българската граница, каквито задължения имат съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. При необходимост ще подпомагат жандармерията и „Гранична полиция“, включително и за изграждане на преградни съоръжения, евакуация (в т.ч. и медицинска), наблюдения на границата (включително и морската, ако има подобна необходимост)", обясни Панайотов.

Предстои да бъде издадена министерската заповед за участието на военнослужещите.

За демонстрацията на способности днес на учебен център „Црънча“ министър Панайотов заяви: „Искам да дам много висока оценка на генерал-майор Явор Матеев и всички негови подчинени, организатори на учението. Това е перфектно планирано и изпълнено учение, в което действаме с наши съюзници. Всичко говори за тяхната висока натренираност“.

Целта на съвместната българо-американска подготовка е да се повишат оперативната съвместимост на национално и на съюзническо ниво и взаимодействието при изпълнение на съвместни специални операции, както и способностите на формированията за действия в реална среда, съобщават от МО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови