Димитър Стоянов: Имаме боеприпаси в излишък. В момента сме в процес на канибализация на техника

Военният министър е доволен от покупката на нови изтребители, решението на НС било абсолютно навременно и адекватно

OFFNews 04 ноември 2022 в 22:22 4302 2

Стоянов

Снимка БГНЕС

Димитър Стоянов

България има повече боеприпаси, отколкото е необходимо за мирно време. Не бива да забравяме, че трябва да оставим въоръжение, което да послужи за резервни части. Ние в момента сме в процес на канибализация на техника и причината за това е войната в Украйна.

Това обяви министърът на отбраната Димитър Стоянов пред БНТ, като даде да се разбере, че страната ни може да даде на Киев само боеприпаси.

"Ще постъпя консервативно спрямо решението на 48-ото Народно събрание. Като министър на отбраната моята основна цел е да запазя способностите на Българската армия. Няма да бавим топката. В крайна сметка ние сме парламентарна република. Започнахме днес да работим по анализ и целта е да определим кои способности ние не трябва да губим задължително", допълни Стоянов.

След над четиричасов дебат вчера парламентът гласува проекторешение за "оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България" и даде срок на правителството до месец да внесе такова предложение в Народното събрание.

"Близко до нас има конфликт и всеки един конфликт поражда рискове за националната ни сигурност. Аз трябва да мисля в точно тази посока - как да минимизирам тези рискове. Ние мислим за модернизация на Българската армия, работим в тази посока и се надяваме да има резултати", отговори министърът на въпрос дали с предоставянето на оръжие България не се намесва във войната в Украйна.

По повод на изказването на колегата на Стоянов от Латвия, че позициите на България и Унгария са близки до предателство военният министър заяви, че не се чувства предател и че България е суверенна държава, която сама взима решенията си.

Димитър Стоянов нарече добро решението за закупуването на нови осем самолета F-16 и допълни, че то е абсолютно адекватно и навременно. Но това е само стъпка към модернизацията на армията. Към момента били формулирани 13 проекта, 3 от които вече са придвижени - този за F-16, за бойната машина на пехотата и за 3D радари. До седмица по думите на Стоянов предстои да се стартира и проект за закупуването на 155-милиметрови гаубици.

"Ако погледнем съседните страни какво получиха като въоръжение от НАТО - това е техника от 1960-1970-та година. Това ли искаме за Българската армия? Считам, че модернизацията трябва да бъде в друга посока - придобиване на ново, съвременно въоръжение", бе категоричен Димитър Стоянов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови