Депутатката "Ви ай ай" ще разследва НДК

ГЕРБ подкрепи БСП за създаване на комисия по скандала, но не им даде председател

Антония Чорева 29 юни 2017 в 11:04 12086 6

Анкетна парламентарна комисия ще разследва обществените поръчки за председателството на Съвета на ЕС и скандала с НДК, решиха депутатите единодушно със 186 гласа "за". Предложението за създаване на тази комисия беше на БСП, а мотивите им, че трябва да се разбере какво е станало и кой от двамата ЛЪЖЕ - министърът на европредседателството Лиляна Павлова или шефът на НДК Мирослав Боршош, който тя уволни, а премиерът Борисов върна на поста.

"Имаме реален шанс да се изложим пред чужденците", каза Жельо Бойчев по повод информацията, че председателството на Съвета на ЕС е пред провал.

Изненадваща беше подкрепата на ГЕРБ. Веднага след искането на социалистите от трибуната председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ ще го подкрепи. Така без проблем управляващите подкрепиха опозицията. "Колкото по-рано започне да работи тази комисия, толкова по-бързо ще отпаднат всички съмнения", затвърди позицията Цветанов.

Той изтъкна, че тази подкрепа става с разрешението на премиера Борисов и цялата група на ГЕРБ и все пак обясни, че не иска да позволи от скандала БСП да се възползва да създава фалшиви новини.

Цветанов даде разяснения и по скандала с НДК: "Има междинен одитен доклад на управлението на Двореца, Лиляна Павлова се е съобразила с него и е запознала  и премиера Бойко Борисов", каза той. 

"Няма тема, която да ни притеснява", категоричен беше Цветанов. Противоречие с голямото желание на ГЕРБ да разследва НДК дойде обаче, когато ГЕРБ поискаха комисията да е на пропорционален принцип, тоест да имат 10 от 19 места.

Това значи, че председателят ще е техен и разследването ще е в техни ръце, а не в ръцете на БСП. След това при предложението на БСП председателят на комисията да е техният депутат Атанас Костадинов, ГЕРБ гласуваха "против" и си избраха за комисията, която ще разследва НДК, депутатката от ГЕРБ Диана Йорданова. 

Красимир Янков от БСП не пропусна да отбележи този факт. "Казвате, че сте за", а си гарантирате мнозинство в тази анкетна комисия. Това поражда съмнение за работата на комисията, тя ще е комисия на мнозинството. Ако искате да докажете, че имате желание скандалът да се разследва наистина и искате да предоставите на обществото истината, ще гласувате председателят на комисията да е от БСП", обясни Янков. 

При гласуването обаче ГЕРБ си гласуваха като управляващи - "против" предложения председател от БСП Атанас Костадинов.

Така Анкетната парламентарна комисия за разследване на НДК се оглави от бургаската депутатка Диана Йорданова, която стана известна как чете римските цифри VII като "Ви ай ай".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

1

мнение от IP

29.06 2017 в 12:10

Депутатката Ви, ай, ай ще разследва "нъдъкъ" дали харчи неправилно пари за председателството на "иси"
 
X

Да помогнем на украинските деца!