Прокуратурата проверява дали Боршош е плащал стари сметки на НДК с пари за Председателството

OFFNews Последна промяна на 28 юни 2017 в 13:30 5505 1

Прокуратурата проверява дали изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош е плащал стари задължения на Двореца с отпуснати само за целите на Председателството 17 млн. лева.

Сигналът до главния прокурор Сотир Цацаров е подаден от ДАНС на 21 февруари и се отнася за извършени нарушения с бюджетни средства. В справката се сочи, че с решение на МС от 03.08.2016 г. на НДК са отпуснати 17 милиона лева, предназначени единствено за увеличение на капитала на дружеството с оглед разходите по бъдещото европейско председателство. Твърди се, че част от тези средства са разходвани от изпълнителния директор за други цели, като са извършвани плащания по договори за минали периоди.

Справката и материалите към нея са изпратени от главния прокурор по компетентност на Софийска градска прокуратура. 

Наблюдаващите прокурори от СЗ“Антикорупция“ – СГП са възложили на ДАНС извършване на допълнителни проверовъчни действия с цел изясняване на фактическите обстоятелства по случая.

На 17.05.2017 г. ДАНС са приключили проверката и са докладвали материалите на СЗ“Антикорупция“- СГП. На 08.06.2017г. е образувано досъдебно производство с предмет чл.254а ал.1 от НК - за разпореждане с бюджетни средства не по предназначението им, в нарушение на нормативни актове.

Осъществени са множество действия по разследването, като е назначена и счетоводна експертиза за анализ на начина на разходване на целеви средства от сметките на НДК.

След получаване на заключението на експертизата, наблюдаващите прокурори от СЗ“Антикорупция“ ще вземат решение относно по нататъшния ход на досъдебното производство и евентуалното наличие на предпоставки за повдигане на обвинения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови