Депутатите забраняват временно откриването на университети и филиали

Александра Маркарян 05 февруари 2020 в 17:11 4241 1

Налагането на временна забрана за откриването на нови университети – държавни и частни, и на филиали от висшите училища одобри на второ четене Комисията по образование към Народното събрание с гласуването на промени в Закона за висшето образование, внесени от Министерския съвет.

Първоначалното предложение обхващаше държавните и частните университети, но по отношение на изнесените звена то бе насочено само към държавните. Включването и на частните бе направено след забележка на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

Забраната ще бъде в сила до приемането на Национална карта на висшето образование, в която ще се определят териториалната и профилната структура на институционалната мрежа за висшето образование. Тя трябва да бъде внесена за приемане в Министерския съвет в едногодишен срок от влизането в сила на измененията в закона.

Гласуваният днес текст от комисията прие следната редакция: „До приемането от Министерския съвет на Националната карта на висшето образование в Република България се установява временна забрана за откриване на висши училища, на факултети, департаменти, колежи и филиали в държавните висши училища, както и за преобразуване на висши училища, основни звена и филиали в държавните висши училища с изключение на преобразуване с цел консолидация“.

Друга промяна касае изпълнението на мандатите на заемащите ръководни длъжности при навършване на 65 г.

Мандатът на ректор, директор на департамент, филиал и колеж, ръководител на катедра и техните заместници няма да се прекратява предсрочно при навършване на 65 г. Тези, които вече са навършили възрастта при влизането в сила на промените в закона ще довършват мандата си в зависимост от условията, при които са били избрани. Тоест ако в правилника на съответното висше училище е записано, че мандатът се прекратява с навършването на възрастта, това ще се случва, ако той предвижда ръководителят да довърши мандата си, няма да има пречка за това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

06.02 2020 в 02:57

Пардон, разбира се!
А кога ще започнат да закриват сергийките за дипломи?
 
X

Подкастът на OFFNews